Megosztom másokkal is:
  •  

Pontosan tudjuk mit jelent mindez a politikában. Hiszen már láttunk ilyet.

Emlékszünk mindannyian, mennyire látványos volt, amikor a jobboldal verőembereket küldött Nyakó István MSZP-s politikusra. Akkor is és most is ugyanaz a helyzet, a különbség annyi, hogy most már belátták ennyire nyíltan nem lehet megtenni ugyanazt.

Emlékezetes jelent volt, amikor Nyakó az MSZP nevében népszavazási kezdeményezést akart tartani a vasárnapi nyitvatartás ügyében.

A magyar demokrácia legsötétebb pillanata volt az, amikor a Fradi-security ismert arcai – a köznyelvben csak kopaszokkét aposztrofált – véderő vonult a Nemzeti Választási Iroda aulájába, hogy megakadályozza az MSZP-s képviselőt abban, hogy a dokumentumokat leadhassa.

Nyakó István az NVI épületében kopaszok gyűrűjében. FOTÓ: Népszava

A módszer ma már persze kifinomultabb, de ugyanazt teszik lényegében most a DK-val is. Ugyanaz a rémület van a Fideszben akkor amikor – ugyan most már a jog eszközével – kézzel lábbal mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne lehessen népszavazást tartani a mai nap legfontosabb kérdésében:

Sebián-Petrovszki László (DK) nyújtotta be magánszemélyként azt a kezdemnyezést, hogy  az állam biztosítson térítésmentes PCR-tesztet minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgárnak.

Az NVB többsége szerint a kezdeményezés nem hitelesíthető. Hivatkoztak arra, hogy a kérdés nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, hanem a kormányéba, de országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani, a kormány hatáskörébe tartozóban nem.

Emellett az NVB megítélése szerint a kezdeményezés nem felel meg az egyértelműség követelményének, mert a kérdésből az a téves következtetés is levonható, hogy jelenleg nem érhető el ingyenes PCR-teszt.

Az NVB egy másik népszavazási kezdeményezésről is döntött. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke, Karácsony Mihály magánszemélyként nyújtotta be a kérdést, amely azt célozta, hogy a kiegészítő nyugdíjemelés összegét az elhunyt személy örökösei az elhalálozás évében január elsejére visszamenőleges hatállyal a folyósított nyugdíj utolsó napjáig számítva megkapják.


Megosztom másokkal is:
  •