Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Erre mondom azt, hogy egy normális országban ilyen nem történhetne meg.

Változik ugyanis az elszámolás, a jövőben az is fizethet villanyszámlát, akinek napelem van a háztetőjén – írja a HVG.

A gazdasági portál szerint a szaldóelszámolást bruttóelszámolás váltja, ami a kilowattok helyett a forintokat számolja.

Ha az ITM alacsonyabban szabja meg a megtermelt áram átvételi árát, mint amennyi az aktuális áramár, akkor hiába a napelem, fizetni kell a villanyszámlát. Aki 2023 végéig köt szerződést, arra a régi szabályok vonatkoznak.

Megszűnik 2023 végén a lakossági napelemes rendszerek szaldóelszámolása, helyette a bruttó elszámolás jön –ez már a G7.hu-n jelent meg.

Jelenleg a háztetőkre szerelt napelemek többsége úgy kapcsolódik az elektromos hálózathoz, hogy a háztartás fogyasztását és termelését egy oda-vissza forgó villanyóra méri. Így ha a háztartás legalább annyi áramot termel, mint amennyit fogyaszt, akkor nem kell villanyszámlát fizetnie.

Az Innovációs- és Technológiai Minisztériumra hivatkozva írja a gazdasági lap, hogy az új rendszerben viszont már a hálózatból vételezett energia árát vetik majd össze a visszatáplált energia átvételi árával.

A fogyasztást az éppen aktuális áramárral számolják ki, a termelés átvételi árát viszont a későbbiekben szabják majd meg.

Ha ez alacsonyabb lesz, mint az áram ára, akkor nem elég, ha ugyanannyi áramot táplál vissza a rendszerbe egy napelemes háztartás, mint amennyit fogyaszt, a végén így is fizetnie kell majd villanyszámlát.

Ha pedig egy háztartás úgy tekint a napelemes rendszerére, mint beruházásra, akkor ezután lényegében lehetetlenné válik a megtérülés kiszámítása.

Frissítés: a kormány tájékoztatása alapján a 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő háztartási méretű napelemes rendszereknél változatlan marad a most hatályos szaldóelszámolás.

Az új szabályok arról szólnak, hogy 2024. január 1-jétől nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: