forrás: Civilhetes
forrás: Civilhetes
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Eddig nem sok szó esett arról, hogy amikor még 2012-ben a Fidesz megalkotta a választási törvényt, akkor egy ismert választási trükközést alkalmazott.

Gerrymandering-nek nevezik, azt a fogalmat, amikor úgy szabják át a választókerületeket, hogy ott könnyeben nyerjen a Fidesz.

 

Igazából most volt 2006 óta először komoly verseny egy országgyűlési választókerületben, a töredezett ellenzék külön indulásai miatt nem volt sok jelentősége annak a trükközésnek amit gerrymandering neveznek.

A Fidesz ugyanis 2012-ben átszabta az összes választókerületet, így Borosod 6-ost is, nyilván úgy, hogy neki jó legyen. Még mielőtt belemerülünk mélyen gerrymandering bemutatásába itt az elején szögezzük le van még egy másik ok is ami miatt nyert a Fidesz a hétvégén: brutálisakat nyert azokban a falvakban is, amelyeket hoznia kellett volna az ellenzéknek.

Na de nézzük az első számú okot a buktára a gerrymanderinget. Az új Borsod 6-os választó kerület 4 régi választókerület településeiből lett szépen összeollózva.

Az első az elég masszívan balos a régi tiszaújvárosi választókerületnek kb a fele került ide. Meghagyva a balos várost, amiről lecsipegették a balosabb környező falvakat, ügyelve, hogy a jobbosak fent maradjanak. Új választókerület 34 szavazóköre jött a régi tiszaújvárosiból.

A második, ami a gerincét adja a körzetnek a régi szerencsi körzetből kerül ki. A régi szerencsi körzet kifejezetten billegő körzet volt, ám ez a körzet sem teljes egészbe lett része az új Borsod 6-osnak, innen is kiszedtek jó pár inkább balra szavazó települést, a jobbosokat meghagyva. Új választókerület 47 szavazóköre jött a régi szerencsi körzetből.

A harmadik a régi encsi választó kerület, ami korábban is atom fideszes volt, innen 20 szavazókör került be az új választókerületbe, illetve negyedikként a régi Borsod 1-es masszívan jobbos részéből 9 szavazókör is része lett az új Borsod 6-osnak.

Megvizsgáltuk, hogy hogyan szerepeltek a mostani választáson a jelöltek az egyes régi választókerületi részekben:

A régi tiszaújvárosi választókerület 34 szavazókörének összesíttet eredménye szerint Bíró László, ellenzéki jelölt 58 százalékot kapott, míg Koncz Zsófia, a Fidesz jelöltje 41-et. Tehát ha marad volna a régi körzet feltehetően simán nyert az ellenzék.

Ám a szintén kicsipegetett régi szerencsiben már más a helyzet. A régi választókerület 47 szavazókörének összesíttet eredménye szerint Bíró László, ellenzéki jelölt itt már csak 43 százalékot kapott, míg Koncz Zsófia, a Fidesz jelöltje 57 százalékkal nyer, hasonlóan alakul a régi encsi választókerület 20 szavazókörének összesíttet eredménye Bíró 43, Konc 57.

S a negyedik a régi Borsod 1-esből idecsapott 9 jobbos szavazókörének összesíttet eredménye beszédes: Bíró 40, Koncz 59.

Azonban nem csak a választókerület kreatív létrehozása miatt bukta el az ellenzéki Bíró a hétvégi időközi választást.

A városokban, Tiszaújvárosban 60 százalékkal nyert Bíró. Szerencsen enyhén győzőt a Fidesz (Bíró 1941 szavazat, Koncz 2079) és a jobboldali Szikszón is nyert szavazókört az ellenzéki jelölt.

Azonban a bukta másik oka, hogy olyan falvakat is elbukott most az ellenzék, méghozzá nagy arányban, melyeket a papírforma szerint meg kellett volna nyerniük. Ilyen például Grinics, ahol 2006-ban simán nyert az MSZP-s jelölt, most 70 százalék fölött kapott a Fidesz vagy Taktabáj, ahol majdnem 80 százalékot kapott az Orbán párt.

A falvak elfideszesedésére a legdurvább példa Kiscsécs, ahol Koncz a szavazatok 97 százalékát szerezte meg.

Érdemes ennek az időközi választásnak a tanulságait levonni. Az ellenzéknek ki kell dolgoznia egy stratégiát a falvakra, mert bizony brutális vereséget szenvedtek ezen a bázison a hétvégén.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: