Doktorok, orvosok - Fotó: doctorsabroad.hu
Megosztom másokkal is:

Egyre fogyatkoznak a háziorvosok Magyarországon:

2010-ben 176, 2014-ben 198, 2019 októberében 455, 2020 januárjában 469 üres háziorvosi praxis volt, a legfrissebb szám pedig 560. Csak az utóbbi 3 hónapban 45-tel nőtt a betöltetlen praxisok száma. Jelenleg 720 406 embernek nincs háziorvosa, 720 406 ember csak úgy juthat háziorvosi ellátáshoz, hogy heti 2-3 napon valamelyik szomszéd település orvosa 1-2 órát rendel helyettesként.

Ez ellehetetleníti a valódi háziorvosi ellátást, mivel sem a szűrésekre, sem a krónikus betegségek gondozására nem jut idő az akut betegek ellátása mellett.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-rezsim az emberek életével játszik. Az egészségügyi ellátáson belül a háziorvosokra hatalmas felelősség hárul, különösen igaz ez a járvány idején.

Mindeközben a kormánytól semmiféle támogatást nem kapnak, még a védőfelszerelésről is maguknak kell gondoskodniuk. Ráadásul pont a leghátrányosabb helyzetű térségekben hiányoznak leginkább a háziorvosok, ahol így esély sincs arra, hogy a betegek időben segítséget kapjanak.

Ha továbbra is ezen a szinten marad a finanszírozásuk és a fizetésük, akkor nem szabad csodálkoznunk azon, ha az orvostanhallgatók közül egyre kevesebben fogják ezt a szakmát választani.

Mi, európai magyarok támogatást és segítséget követelünk a háziorvosoknak, hogy megszűnjön végre a betöltetlen praxisok számának rohamos növekedése!

Dr. Komáromi Zoltán
A DK egészségügyi szakpolitikusa, háziorvos

 


Megosztom másokkal is:

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --