Balog Zoltán - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Első alkalommal adták át a gróf Batthyány Lajos-díjat, amely egyből a volt miniszternél kötött ki.

Balog Zoltán kapta a gróf Batthyány Lajos-díjat; az első alkalommal átadott elismerést az emberi erőforrások volt minisztere a polgári Magyarországért tett erőfeszítéseiért vehette át kedden a Batthyány örökmécsesnél tartott megemlékezés keretében a Magyar Batthyány Alapítványtól.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a díjazottat méltatásában valódi építő embernek nevezte, aki épített már templomot és házat, de leginkább emberekből épít testi-lelki kötőerővel bíró közösségeket.
Tevékenységének fontosabb állomásait felidézve azt hangoztatta, Balog Zoltán a parlamentben az emberi jogok elkötelezett védelmezője, államtitkárként a hazai cigányság segítője, a felzárkózási program elindítója volt, továbbá a Polgári Magyarországért Alapítvány elnökeként szorgalmazója a keresztény értékek és a polgári közösségek magyarországi és nemzetközi megerősítésének.
A miniszter szerint Balog Zoltán ötgyermekes édesapaként, nyolcunokás nagyapaként, lelkészként és közéleti emberként is a családbarát Magyarország hiteles zászlóvivője. Elkötelezett életútja annak bizonyítéka, hogy a vértanú miniszterelnök példáját követve koroktól függetlenül érdemes és kell küzdeni a magyar emberek szabadságáért.

Novák Katalin úgy fogalmazott:
Balog Zoltán a közösségből, a közösséggel és a közösségért élő ember, példa, tanító, nevelő és alkotó, aki által gazdagabb a nemzet.
Balog Zoltán a díjat megköszönve azt mondta, gróf Batthyány Lajos a haza szolgálatában álló közéleti szereplőknek magasra tette a mércét.

– A mártírok vére mindig magvetés, gróf Batthyány Lajos élete és halála pedig a magyar szabadság magvetése, amelyből a mai napig erőt meríthetünk – jelentette ki.

A református lelkész szerint Batthyány Lajos életéből az utókor azt tanulhatja meg, hogy a szabadságot ugyan sok mindenre lehet, de csak nemes célra szabad használni; „az ember javára és Isten dicsőségére”.

Az alapítvány másik elismerését, a gróf Zichy Antónia-díjat Nagy Natália kárpátaljai egyetemi docensnek adományozta a kárpátaljai magyarság érdekében kiemelkedő szolgálatáért.

Balog Zoltán augusztusban a Magyar Érdemrend középkeresztjét is megkapta.

A Novák Katalint által elmondottakat a valóság némileg árnyalja. Balog Zoltán miniszteri belépőjekor még azt hangoztatta, hogy a kormány lelkiismerete kíván lenni. Ehhez képest nem szólalt fel a NER-oligarchák gyors és látványos meggazdagodása, vagy az idegengyűlöletre építő menekültellenes kampányok ellen. Készségesen asszisztált a fogyatékkal élők munkaképessé nyilvánításához, az egészségügy emberéletekben mérhető elhanyagolásához, az oktatás centralizálásához, és minisztersége alatt is folyt a roma gyerekek szegregált oktatása például a gyöngyöspatai iskolában.

Balog Zoltán a Fidesz pártalapítványának kuratóriumi elnöke, parlamenti mandátumáról már korábban lemondott, és miniszterséget sem vállalt a 2018-as országgyűlési választásokat követően. Jelenleg a dunamelléki egyházkerület püspökjelöltje. Arról a Népszava számolt be, hogy a jelölések kétharmadát begyűjtötte a volt miniszter.

Népszava

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: