Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az ellenzéki pártok vezetői újabb csúcstalálkozót tartottak  a 2022-es parlamenti választásokra való közös felkészülésről. Az egyeztetésen részt vettek a DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum vezetői.

Az első pártelnöki csúcstalálkozót idén augusztusban hozták tető alá. Azon a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd elnökei kinyilvánították szándékukat, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben, és győzelem esetén a közösen elfogadott program és elvek alapján együtt kívánnak kormányozni Magyarország érdekében.

Már akkor megállapodtak abban, hogy az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál a tárgyalásos út mellett az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik.

Az ATV információi szerint a csütörtöki találkozón az ellenzéki pártvezetők a közös miniszterelnök-jelölt és a 106 egyéni választókerületben indítandó közös jelöltek kiválasztásának menetrendjéről egyeztettek. A találkozóval kapcsolatban az ellenzéki pártok az alábbi közleményt juttatták el szerkesztőségünkhöz:

„Október elsején az ellenzéki pártok elnökei megtartották második találkozójukat. A pártok vezetői megerősítették, hogy a 2022-es választáson az ellenzéki pártok együttműködésére van szükség a NER lebontása érdekében. A pártelnökök megerősítették azt is, hogy közös programot kell az ellenzéknek adnia Magyarországnak.

A program összeállítása azonban időigényes feladat, ezért ezt már most megkezdik a pártok: a pártelnökök megalapították a programíró bizottságot, amelynek fő feladata az ellenzéki pártok programjainak összehangolása lesz.

A bizottságban a pártok szakpolitikai stábjai együtt fognak dolgozni, számos külső szakértői vélemény bevonására is törekednek majd, valamint korábbi programalkotó kezdeményezések eredményeire is építenek.

A tegnapi találkozón további egyeztetések történtek mind a választókerületi esélyek felméréséről, mind az előválasztások részletszabályairól, ezekről azonban a pártelnökök csak egy későbbi találkozó keretében döntenek majd.

Az ellenzéki pártok figyelme most elsődlegesen az október 11-ei borsodi időközi választáson van, ahol az utolsó napos mozgósításon és a részvételen múlhat, hogy a közös ellenzéki jelölt, Bíró László győzelmével megfosztható-e a Fidesz a kétharmados többségétől.”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: