Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Emlékeznek Gyurcsány Ferenc megszorítócsomagjára? Igen arra, amire a világválság miatt volt szükség. Ami miatt a Fidesz lángba borította az országot? Na fele olyan rosszak nem voltak az akkori költségvetési adatok, mint amit most kénytelenek voltak elismerni.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt a hétvégén a turizmus és az építőipar támogatása kapcsán ismertette milyen helyzetben van a gazdaság:

 jövő évre három forgatókönyvvel számolnak: ha a vakcina 2021 második negyedévében már rendelkezésre áll, akkor 4-5 százalékkal nőhet Magyarország gazdasága

– mondta a miniszter, megjegyezve: ez egy optimista forgatókönyv.

“Ha az oltóanyag a jövő év közepe felé sem lesz meg, és a védőoltások nem kezdődnek meg, akkor a pesszimista számításaink szerint előfordulhat, hogy a nullánál alig nagyobb növekedést jegyezhetünk fel.

Elképzelhetőnek tartunk egy harmadik lehetőséget is: eszerint lesz vakcina, de az elhúzódó kilábalás miatt csak 3-4 százalék körül alakulhat a GDP-növekedés” – mondta.

Az idei számokról szólva Varga Mihály kifejtette: bár a tavaszi gazdaságvédő intézkedések eredményt hoztak, azok sem elegendők ahhoz, hogy Magyarország kivonja magát a világgazdaság negatív folyamatai alól, így idén 5-6 százalékkal eshet vissza a magyar GDP, ehhez 7-9 százalékos költségvetési hiány társulhat, az államadósság pedig az év eleji 66 százalékról a GDP 76-78 százalékára emelkedhet.

Emlékeztető: 2008-ban Gyurcsány Ferenc kormányfő azt jelentette be, hogy a Gyurcsány-kormány számol azzal a lehetőséggel, hogy a hivatalosan jelzett 3,5 százalékos gazdasági visszaesés lesz a gazdaságban.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: