Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Teljes ellenzéki együttműködéssel, közös ellenzéki listával és kemény munkával verhető a Fidesz 2022-ben, ez az MSZP és a Párbeszéd által létrehozott Szociális Magyarországért Intézet Závecz Research-csel közös friss elemzésének konklúziója

– írja a 444.hu, amely részletesen ismereti a felmérés eredményét.

Íme a leglényegesebb megállapítások:

Az ellenzéki szavazók 87 százaléka egyetért abban, hogy egy jelöltet kellene indítani a Fidesz ellen minden választókerületben

Ezentúl az ellenzéki szavazók 83 százaléka a közös listával is egyetért, leginkább az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az LMP szavazói.

A momentumos és jobbikos szavazóknál nagyobb a száma azoknak, akik a két listás megoldást támogatnák, de ők is kisebbségben vannak az egylistás-pártiakhoz képest.
Markáns megállapítása a felmérésnek, hogy

a fideszes lista a választók 39, a közös ellenzéki lista pedig a választók 39 százalékát vonzaná.

Ami tehát azt jelenti, hogy a két lista jelenleg hasonló támogatást élvez.

Ugyanakkor az elemzés szerint lehet esély ellenzéki győzelemre is. Ugyanis 43 olyan választókerület van, ahol az együttműködő ellenzéknek komoly esélye lenne a győzelemre és 26 olyan, ahol ledolgozható az enyhe ellenzéki hátrány.

„Emellett 37 olyan kerület van, ahol a Fidesz előnye eleve 5 százaléknál nagyobb, itt együttműködve sincs sok esélye az ellenzéknek kiütni a nyeregből a fideszes képviselőt” – írja a 444.hu.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: