intenzív osztály - Fotó: bugatpal.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hiába a több százmilliárdos lélegeztetőgép-beszerzés, a kórházak egy része már nem tudja fogadni a lélegeztetésre szoruló betegeket

Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet, hogy egy, a Népszava birtokába került levél tanúsága szerint már két budapesti kórházban, a Szent László kórházban és a Korányiban is elfogyott a lélegeztetőgép-kapacitás.

“Miközben hetek óta azzal van tele a sajtó, hogy a kormány a szükséges lélegeztetőgép-mennyiség sokszorosát szerezte be arcpirító túlárazással, ott, ahol valóban szükség lenne ezekre a gépekre, mégsincs elég. A két fenti kórház azt is jelezte, hogy már most 76 ember hiányzik tőlük ahhoz, hogy folytatni tudják az ellátást, ezért más intézményekből várnának dolgozókat.” – magyarázta a szakpolitikus.

Komáromi Zoltán úgy fogalmazott: a Demokratikus Koalíció szerint úgy tűnik, hogy a brutálisan túlárazott lélegeztetőgépek beszerzése csak a lopásra volt alkalmas, az egészségügy felkészítésére nem, hiszen már két kórházban is betelt a kapacitás, pedig csak a második hullám elején tarthatunk.

“A DK válaszokat vár a kormánytól: hol vannak a győzelmi jelentésekben szereplő lélegeztetőgépek, miért nincsenek hadrendbe állítva, és mit fognak kezdeni 10 év megszorítás után orvos- és ápolóhiánnyal küzdő egészségüggyel? Hogyan fog így minden lélegeztetésre szoruló beteg lélegeztetőgéphez jutni, ha a kórházak már most sem bírják a tempót? Mit csinált a kormány az elmúlt 3 hónapban, miért nem készítették fel az egészségügyet?” – sorolta a DK-s egészségpolitikus.

Komáromi hozzátette, az egyik kérdésre persze lehet tudni a választ: a kormány éppen most építtet raktárat a beszerzett lélegeztetőgépeknek két és fél milliárd forintért.

“Miközben tehát a kórházakban nincs elég gép, a sokszorosan túlárazott lélegeztetőgépek, amelyekre 300 milliárd forintot költöttek, egy raktárban fognak porosodni. Ennek csak az egyik oka lehet, hogy a korábbi hírek szerint a kormány rengeteg lélegeztetésre alkalmatlan, homályos eredetű, sokszorosan túlárazott, ismeretlen minőségű és megbízhatóságó lélegeztetőgépet vásárolt. A másik oka az lehet, hogy egészségügyi dolgozót sajnos nem lehet Kínából venni még túlárazottan sem.” – mondta Komáromi, hozzátéve: nyilvánvaló, hogy az összesen 1600 intenzíves orvos és 1200 intenzíves ápoló kapacitása véges, hiába lesz lélegeztetőgép, ha nem lesz, aki ezeket szakszerűen működteti.

Forrás: DKP

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: