Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Médiatanács arra hivatkozott a határozatában, hogy a Klubrádió „ismételt jogsértéseket követett el” médiaszolgáltatási jogosultsága fennállása alatt.

Bár a médiahatóság ezeket a jogsértéseket már egyszer szankcionálta, a hatóság érvelése szerint a médiatörvény úgy szól, hogy egyetlen súlyos bírság, vagy azonos problémák miatt megismételt bírság esetében már nem hosszabbítható meg az adott rádiós frekvenciajogosultság – írja a Media1.

A portál felvilágosítást kért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, milyen konkrét jogsértéseket követett el a Klubrádió, ami alapján úgy vélte a Médiatanács, hogy a Klubrádió jogosultsága nem hosszabbítható meg.

A médiahatóság kommunikációs osztálya e-mailjében azt a felvilágosítást adta, hogy a Klubrádió 7 éves médiaszolgáltatási jogosultsága alatt összesen 6 esetben követett el jogsértést. A Klubrádió 2014-ben és 2015-ben kapott egy-egy bírságot, majd 2016-ban kétszer, 2017-ben pedig kétszer.

A Klubrádió frekvenciájának elvételét megalapozó megismételt konkrét jogsértés az volt, hogy a közösségi médiaszolgáltató (a Media1 információ szerint egy régi adáslebonyolító rendszer technikai problémája következtében) 2016. szeptember 26. és december 31. között a hatóság határozatának szóhasználata szerint csekély súlyú mulasztást elkövetve a Médiatanács szerint megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét, illetve hasonló előfordult 2017-ben is. (A Klubrádiót azóta nem bírságolták többet.)

Az NMHH válaszában azt hangsúlyozza: nem egyedülálló eset, hogy a Médiatanács törvényi kizáró okokra hivatkozva nem újítja meg valamely médiaszolgáltató médiaszolgáltatási jogosultságát, például a Civil Rádió frekvenciáját is azért vette vissza a testület, mert adatszolgáltatási kötelezettségét megsértette korábban, de más rádiók is jártak már így, köztük például az egyik Rádió 1 is.

Stock Richárd, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatója a Media1 érdeklődésére telefonon elmondta: szerinte az NMHH válaszából az következik, hogy a médiahatóság valójában csak ürügyet keresett, hogy az utolsó független, szabad hangot is elnémíthassák.

Stock Richárd hozzátette: keresik a jogi és egyéb megoldásokat annak érdekében, hogy a Klubrádió működése a 2021 februári médiaszolgáltatási jogosultságát lejáratát követően is biztosított legyen.

Stock Richárd hozzátette: egyelőre a Klubrádió határozatot a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbításának elutasításával kapcsolatban még nem vette kézhez. Annak jövő heti tanulmányozását követően döntik majd el, milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy rádiójuk fennmaradhasson.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: