Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Soha élőlánc akció ennyire sikeres nem volt. Több kilóméter hosszan, szinte megszámlálhatatlan ember demonstrált ma a Színművészeti Egyetem diákjainak hívárása.

A cél az volt, hogy élőlánccal, több egyetem campusát is érintve egy “stafétaláncot” képeznek az egyetem Szentkirály utcai épülete és a Parlament között, érintve az ELTE BTK Múzeum körúti, a Corvinus Fővám téri, és a Magyar Tudományos Akadémia Antal József Rakparton álló épületét is.

Elképesztő az a tömeg és az az összefogás ami ma létrejött egy fontos ügy érdekében. Azt gondolom, hogy ennyire látványos tömegrendezvény még nem volt Budapesten egyetlen kormány politikája ellen sem.

Mitől van szó konkrétan?

Az egyetemi autonómiát súlyosan sértő módon a Fidesz önkényesen rátette a kezét az eddig független Színház és Filmművészeti Egyetemre(SZFE).

A bejelentés hatására tüntetéssorozat és az egyetemfoglalás akkor robbant ki, melynek a mai akciója volt az eddigi leglátványosabb és legtöbb embert megmozgató.

A diákok arra válaszul, hogy a továbbiakban egy alapítvány fogja fenntartani az egyetemet – melynek élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki – elfoglalták az egyetem épületét és mára egy gigademonstrációt hívtak össze. Azóta több figyelmesztetést tettek közzé. Ez a mai állításuk szerint a harmadik figyelmeztetés.

Mennyire volt sikeres a mai tüntetés?

Mindenképpen! Már régóta tudjuk, hogy Orbán Viktor és kormánya semmi másból nem ért, csak az erőből. Ez legkésőbb az internetadó elleni tüntetés kapcsán kiderült.

Egy biztos, ma kiderült, hogy sokkal többen vannak, akik nem értenek egyet a Fidesz megszálló politikájával. Egy helyszínen nyilatkozó elmondta:

– Ez már túlmutat az egyetemi autonómia ügyén. Ez egyértelműen a Fidesz ellen szerveződött meg. Itt vannak a tömegben ellenzéki pártok – igaz logó nélkül, helyesen – civilek, egyetemisták és mindenki, akinek az évek során a Fidesz nyomorúságot és elnyomást okozott. Ma megmutattuk, nem lehet bármint megtenni velünk.

És ez a lényeg. Majdnem hogy mindegy, milyen döntést fognak hozni önkényesen, mert már vége van annak az időszaknak, amikor bárkit is érdekel, hogyan dönt a kormány. Az emberek megmutatták ma, ha kell erővel védik meg magukat a kormánnyal szemben. Ez nagyobb győzelem még annál is, mintha arra kényszerítették volna a kormányt, hogy visszavonja döntését – melyet cikkünk megjelenéséig még nem tettek meg.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: