Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szlovákiában nyilvános vitával jobb egészségügyi állapotot értek el, mint ami hazánkban van:

nem titkolhatja tovább a kormány az elkészült egészségügyi tanulmányt – erről tartott szerdán online sajtótájékoztatót Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

Itt az ősz, a magyar egészségügy továbbra is súlyos strukturális problémákkal küszködik, nem halogatható tovább az átalakítási javaslatok ismertetése és széles körű társadalmi megvitatása, mondta Bangóné Borbély Ildikó.

„A megelőzhető halálesetek számában mi teljesítünk a legrosszabbul. Még a Magyar Nemzeti Bank is kritikus volt a magyar egészségügy állapotával kapcsolatban, a Belügyminisztérium által rendelt tanulmányt pedig nem ismerhettük meg”

– emlékeztetett a magyar állam által 352 millió forint közpénzből megrendelt egészségügyi tanulmány felháborító titkosítására.

„Ujhelyi István már bejelentette, hogy kész bíróság előtt kiperelni a dokumentumot a kormánytól. Kezdeményeztük azt is, hogy az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága előtt ismertesse a kormány a tanulmány megállapításait és az ebből levont következtetéseket” – jelentette be a szocialista párt lépéseit.

Hozzátette, ezekre azért van szükség, mert az egészségügy helyzete minden magyar állampolgárt érint.

Bangóné emlékeztetett, a Boston Consulting Group magyar leányvállalata 2018-ban is részt vett már a szlovák egészségügy átalakításában, és az alapvető probléma, amit Szlovákiában a cég felmért, nagyon hasonló volt Magyarországéhoz.

„Szlovákiában a Boston Consulting Group tanulmányát nem minősítették államtitoknak, nem titkosították 10 évre, arról nyilatkoztak és érdemi társadalmi vita is kialakult. 2019 végére elkészült a javaslat, amelyről érdemi és komoly vitákat folytattak a parlamenti pártok, és az ellenzék együttműködő volt, tehát konszenzus alakult ki.

Több számunka is hasznos tanulságot is levontak, például, hogy magas a megelőzhető halálesetek aránya.”

A szocialista politikus hangsúlyozta, a jelenlegi hibás szemlélet túl sok mindent kórházi csatornába terel, ott pedig „minden ágy megtalálja a maga betegét”.

Ezzel szemben az MSZP európai viszonylatban is élen jár abban, hogy megteremtse a minden embernek méltányosan járó egészségügyi minimumot, hiszen Ujhelyi István, az MSZP EP képviselője az egyik kezdeményezője és kidolgozója annak a koncepciónak, amely garantálja a megfelelő minőségű egészségügyi ellátást minden uniós tagállamban.

„Az Európai Egészségügyi Unió koncepciójának fontos eleme a kritériumrendszer. Az Európai Parlament 2020. július 10-én elfogadta ezt a koncepciót.

Mivel a testi és lelki egészséghez való jog alapvető emberi jog, kérik a tagállamokat, hogy sürgősen végezzék el a stresszteszteket az egészségügyi rendszereiken, majd tegyenek javaslatot fenntartva a szuverenitást, de garantálva az emberek biztonságát, így is növelve Európa ellenálló képességét” – magyarázta Bangóné Borbély Ildikó.

Felszólította a kormányt, hogy az elkészített tanulmányt hozza nyilvánosságra, illetve támogassa az MSZP által szorgalmazott Európai Egészségügyi Unió koncepciójának megvalósítását, mivel a tisztességes egészségügyi ellátás mindenkinek jár.

Végezetül megismételte, „Az egészségügy helyzete minden magyar állampolgárt érint, ezért minden magyar állampolgárnak meg kell ismernie, hogy milyen egészségügyi átalakításokat tervez a kormány”!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: