Szél Bernadett - Fotó: EgerHírek
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Súlyos bántalmazásokról számoltak be a kalocsai gyermekotthon lakói oknyomozó újságíróknak.

A felmerült vádakkal kapcsolatban első körben az EMMI és az ombudsman léphet: a minisztériumnak belső vizsgálatot kell indítania, az ombudsman pedig hivatalból jogosult vizsgálatot indítani.

Ez ügyben az illetékes tárcához és az ombudsmanhoz fordulok.

Saját tapasztalataim alapján is mondhatom: ma ezer sebből vérzik a hazai gyermekvédelem.

Az intézményrendszer évek óta nem kap elegendő forrást, a gyermekvédelmi dolgozók megalázó bérekért dolgoznak, óriási a fluktuáció és a munkaerőhiány. Az intézmények működtetését és szakmai felügyeletét egy kézben összpontosító Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nem képes ellátni feladatát.

Recseg-ropog a rendszer, a kormány mégsem tesz semmit. Kizárólag azon dolgozik, hogy minél kevésbé láthassunk be az intézmények falai közé. Az egyre tarthatatlanabb állapotok kéz a kézben járnak a nyilvánosság módszeres szűkítésével.

A kalocsaihoz hasonló intézmények, amelyek súlyos pszichés zavarokkal küzdő, speciális szükségletű gyermekeket látnak el, azonnali, kiemelt kormányzati segítségre szorulnak. A szociális és gyermekvédelmi dolgozók átfogó béremelésén túl azonnal emelni szükséges az itt dolgozók speciális bérpótlékát, növelni a szakemberek létszámát és szakmai segítséget, képzést biztosítani számukra.

A gyermekek számára biztosítani kell a valódi gyermekjogi képviseletet és a szakmaszerzés lehetőségét. A tömegintézmények további bővítése helyett ki kell építeni a magas szintű, személyre szabott ellátást lehetővé tevő ellátási formákat.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: