Hungary's Minister of External Economy and Foreign Affairs Peter Szijjarto informs speaks during a press conference about the illegal migration situation into Hungary in Budapest on June 24, 2015. Hungary said Tuesday it has indefinitely suspended the application of a key EU asylum rule in order "protect Hungarian interests", prompting Brussels to seek immediate clarification., Image: 250814010, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP
Megosztom másokkal is:
  •  

A Jobbik a mentelmi bizottsághoz fordult Szijjártó ügyében.

A mai nap folyamán levélben fordultam Dr. Hargitai Jánoshoz, az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának elnökéhez, amelyben arra kérem, hogy a bizottság Szijjártó Péterrel szemben folytasson le vagyonnyilatkozat-tételi eljárást. – közli Strummer János a Jobbik képviselője.

A politikus szerint a közelmúlt legnagyobb fideszes korrupciós botrányának főszereplőjét még augusztus közepén fotózták le Szíjj László, a közbeszerzéseket sorra elnyerő Duna Aszfalt tulajdonosának Lady MRD nevű hajóján.

Nyilvános adatbázisok alapján a hasonló jachtok bérleti díja, amilyenen a miniszter és családja nyaralt, napi tízmillió forint körül van.

Szijjártó Péter azonban valószínűleg nem fizetett érte: a luxusjacht kategóriája “pleasure craft”, ami a máltai szabályozás alapján azt jelenti, hogy nem bérbeadható, azt kizárólag csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják, s ha fizetnie is kellett volna, bevallott jövedelméből egyébként sem tudta volna kigazdálkodni egy ilyen luxusnyaralás árát.

Ezek mellett a körülmények mellett az ügyre egyetlen értelmes magyarázat van: Szijjártó Péter ezt a sokmilliós utat ajándékba kapta.

Az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény azonban egyértelműen fogalmaz: a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja. Utóbbi összeg viszont jóval kevesebb, mint a szóban forgó, valószínűleg ajándékként elfogadott nyaralás ára volt.

A miniszter a mai napig nem adott semmilyen magyarázatot arról, hogy miből fizette az utazást, amelyet a fent részletezett okok miatt nem tudott volna magának megengedni, illetve, hogy fogadott-e el ajándékot ezzel kapcsolatban.

Dr. Hargitai János nyilván tisztában van azzal, hogy egy ilyen esetben az általa elnökölt bizottságnak ez joga és kötelessége is egyben lefolytatni az ilyenkor szükséges vizsgálatot.


Megosztom másokkal is:
  •