Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Jobbik a mentelmi bizottsághoz fordult Szijjártó ügyében.

A mai nap folyamán levélben fordultam Dr. Hargitai Jánoshoz, az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának elnökéhez, amelyben arra kérem, hogy a bizottság Szijjártó Péterrel szemben folytasson le vagyonnyilatkozat-tételi eljárást. – közli Strummer János a Jobbik képviselője.

A politikus szerint a közelmúlt legnagyobb fideszes korrupciós botrányának főszereplőjét még augusztus közepén fotózták le Szíjj László, a közbeszerzéseket sorra elnyerő Duna Aszfalt tulajdonosának Lady MRD nevű hajóján.

Nyilvános adatbázisok alapján a hasonló jachtok bérleti díja, amilyenen a miniszter és családja nyaralt, napi tízmillió forint körül van.

Szijjártó Péter azonban valószínűleg nem fizetett érte: a luxusjacht kategóriája “pleasure craft”, ami a máltai szabályozás alapján azt jelenti, hogy nem bérbeadható, azt kizárólag csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják, s ha fizetnie is kellett volna, bevallott jövedelméből egyébként sem tudta volna kigazdálkodni egy ilyen luxusnyaralás árát.

Ezek mellett a körülmények mellett az ügyre egyetlen értelmes magyarázat van: Szijjártó Péter ezt a sokmilliós utat ajándékba kapta.

Az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény azonban egyértelműen fogalmaz: a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja. Utóbbi összeg viszont jóval kevesebb, mint a szóban forgó, valószínűleg ajándékként elfogadott nyaralás ára volt.

A miniszter a mai napig nem adott semmilyen magyarázatot arról, hogy miből fizette az utazást, amelyet a fent részletezett okok miatt nem tudott volna magának megengedni, illetve, hogy fogadott-e el ajándékot ezzel kapcsolatban.

Dr. Hargitai János nyilván tisztában van azzal, hogy egy ilyen esetben az általa elnökölt bizottságnak ez joga és kötelessége is egyben lefolytatni az ilyenkor szükséges vizsgálatot.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: