Megosztom másokkal is:
  •  

A naptár szerint már közeleg az ősz, az OMSZ elárulta, mikor érkezhet a hűvösebb idő
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán elárulta, mi az ősz közeledtének legbiztosabb jele, és azt is, lesz-e még az idén kánikula.

Azt írják, “az ősz közeledtének egyik legbiztosabb jele, hogy a nyári hónapokban messze északra visszahúzódó ciklontevékenység ismét déli irányba mozdul el, a légörvények középpontjának pályája a Kárpát-medencéhez egyre közelebb halad el (most az Atlanti-óceán felett képződő, és nem a Közép-Európában domborzati hatások miatt létrejövő örvényekről van szó). Így a frontjaik egyre gyakrabban és egyre nagyobb mértékben befolyásolják időjárásunkat – hol melegedést, hol pedig lehűlést okozva a felettünk található légkörben.”

Az OMSZ szerint így történik ez a héten is, leginkább hullámvasútra hasonlít majd a hőmérséklet menete, de egyáltalán nem lesz még őszies az idő.

 

 

“A hét második felében ez a hullámzó mozgás még fel is erősödik, emiatt egy ciklon előoldalán pénteken úgy tűnik, hogy erős délnyugati széllel dőlni fog be a meleg levegő a Kárpát-medencébe, ezért 1-2 napra akkor még visszatérhet a kánikula. Ugyanennek a ciklonnak a hátoldalán viszont nagy mennyiségű hideg levegő áraszt el bennünket, így nyugaton már vasárnap, a Tiszántúlon jövő hétfőn jelentősen lehűlhet az idő”

Hozzáteszik: ezt követően szeptember során még lehetnek olyan rövidebb meleg időszakok, amikor a hőmérséklet az ország egy részén elérheti, vagy kissé meghaladhatja a 30 fokot. Tartósabb, országos kánikulára azonban már nem sok esély van.

Forrás: ATV / OMSZ

 


Megosztom másokkal is:
  •