Megosztom másokkal is:
  •  

Az Átlátszó fotósa vasárnap egy gumicsónakból fotózta le Szijjártó Péter külügyminisztert, amint a politikus a Szijj László NER-es oligarcha tulajdonában lévő Lady MRD nevű, 7 milliárd forintos luxusjachton ejtőzik a horvát Adrián Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra.

Ez önmagában is erős pillanat lehetett, hát még a sztori hátterével együtt. Szijjártó ugyanis aznap arról posztolt ki egy képet a Facebookra, amint egy tárgyalóteremben, öltönyben mobilozik, az alábbi szöveggel:

 

„Az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja. Ma telefonon beszéltem is erről Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával”
A bejegyzéshez mellékelt fotó sugalmazásával ellentétben aznap Szijjártó egészen biztosan nem az irodájából telefonálgatott. És az Átlátszó cikke szerint valószínűleg a megelőző napokban sem, annak ellenére, hogy minden nap kirakott egy ezt sugalmazó fb-posztot. A luxusjacht útvonaladatait elemezve a lap ugyanis arra jutott, hogy a Lady MRD augusztus 8. és 11. között Sibenik kikötőjében vesztegelt, majd 12-én átment a spliti öbölbe, ahol a város kikötője alatti szakaszon várakozott. Ugyanezen a napon délelőtt 10 felé szállt le a spliti reptéren az az osztrák bejegyzésű OE-LEM luxus magánrepülőgép, amit korábban Orbán miniszterelnök is használt.

A jacht ezután elindult Splitből, másnap, augusztus 13-én Vis szigeténél horgonyzott le, majd a következő napokat a Kornati szigetek öbleiben töltötte. Vagyis az életszerű az, hogy Szijjártó, akit 16-án le is fotóztak a Lady MRD fedélzetén, 12-én vagy legkésőbb 13-án szállt fel arra.

Szijjártó Péter az Adrián 2020 08 16 – Fotó: Németh Dániel / Átlátszó

 

Érdekes összevetni a hajónaplót Szijjártó facebookos posztjaival. Az utolsó olyan kép, ahol Szijjártó egy másik, beazonosítható emberrel szerepel együtt, éppen augusztus 12-ei, vagyis aznap rakta ki, amikor a repülő leszállt Splitben, majd a jacht kifutott onnan. A bejegyzés a kirgiz külügyminiszterrel, Chingiz Aydarbekovval folytatott tárgyalásairól számol be, amik a poszt dél körüli élesítése alapján reggel-délelőtt folyhattak:


A következő napokon csupa olyan bejegyzés került fel, amiknek a fotóillusztrációin a külügyminiszter egymagában látható, nem könnyen beazonosítható irodai környezetben, telefonnal…

Az Átlátszó cikke túlzás nélkül kalandos körülmények között készült: miután Szijjártóék észlelték az újságíró gumicsónakját, jetskis biztonsági embereket tettek vízre:

“Találkozásunk, a könnyű és gyors bérelhető gumicsónak közelsége szemmel láthatóan váratlanul érte a külügyminiszter urat, annyira, hogy mintegy 5-10 perc telt el, mire vízre rakták a legénység két tagját egy jetskivel, hogy megtudják, ki és milyen célból készített felvételeket a hajóról és az utasokról.”
A közjáték után pár perccel a Lady MRD-en kikapcsolták az AIS-t (Automatic Identification System), a tengeri navigáció legfontosabb berendezését, és a luxusjacht eltűnt a térképről.

Forrás: 444 / Átlátszó

 


Megosztom másokkal is:
  •