Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Elég az orosz rulettből, tudni akarjuk, hogy miről szól a Fidesz piszkos játéka a belorusz rezsimmel!” – fogalmazott vasárnapi online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra azokat a jegyzőkönyveket és emlékeztetőket, amelyek Orbán Viktor kormányfő és Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök júniusi tárgyalásain születtek.

Hozzátette, hogy amennyiben ezek a dokumentumok – nemzetbiztonságot érintő tartalmuk miatt – nem oszthatóak meg a szélesebb nyilvánossággal, úgy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt számoljanak be a részletekről.

Ujhelyi szerint, ha a Fidesznek nincs takargatnivalója az ügyben, akkor tisztázzák, hogy pontosan miről tárgyalt a magyar és a belorusz vezető.

Az MSZP európai politikusa emlékeztetett: az elmúlt napokban az elcsalt választások utáni tüntetések kapcsán már több mint hétezer embert vettek őrizetbe, köztük hetven újságírót.

Ujhelyi rámutatott, hogy az Európai Unió intézményei világosan és egyértelműen elítélik a belorusz állami csalást és terrort, a tagállamok közül azonban a hírek szerint egyelőre egyedül a magyar kormány húzódozik.

„Nyilvánvaló, hogy Moszkva írja a sorvezetőt, de nekünk egyértelművé kellene tennünk, hogy hol állunk, kinek az érdekét szolgáljuk!” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Ujhelyi.

A szocialista EP-képviselő szerint továbbra sem világos, hogy milyen üzleteket készített elő a júniusi Orbán-Lukasenka találkozó, Ujhelyi szerint ugyanis a bejelentett konkrét megállapodások súlytalanok.

„Nyilvánvaló, hogy júniusi látogatásakor Orbán nem találkozott az ellenzék vezetőivel, hiszen Belorussziában csak látszatdemokrácia van;

de talán éppen ezt ment megvizsgálni közelebbről a magyar kormányfő” – fogalmazott az MSZP európai politikusa, hozzátéve:

Orbán-kormány sötét játéka a belorusz rezsimmel ismét szégyent hozott Magyarországra, ezért minimális elvárás, hogy tisztán lássuk a kérdésben.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: