Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szijjártó Péter szürreális Facebook poszt-sorozatára azt tudom mondani, hogy pontosan így néz ki a kormánykommunikáció, ha egy kormány elveszíti a szuverenitását. Vagy mondjuk ki: ha egy kormány eladja magát.

De úgy is fogalmazhatunk, hogy addig játszotta a nagymenőt a magyar miniszterelnök a nagypolitikában, hogy végül beletörött a bicskája. Akárhogy is, Szijjártó friss, szűkszavú Facebook posztjából megtudhattuk, hogy a szomszédba kell mennie álláspontért a magyar kormánynak Belarusz ügyében, annyira nincsen neki olyan.

Pedig itt van egy teljesen világos érték- és oldalválasztást kínáló helyzet: igazából annyit kellene mondania, és erre várunk, hogy a magyar kormány elítéli a tüntetők elleni brutális rendőri erőszakot és támogatja a belarusz nép szabadságharcát, a szabad, tiszta és demokratikus választások kiírását.

De Orbán Viktornak nagyobb kihívást jelent állást foglalni ebben a kérdésben, mint az elmúlt évek bármely más ügyében. Szijjártó Péter pedig világos álláspont helyett arról posztolgat a közösségi oldalán, hogy éppen nagyon telefonál valakivel: égnek a vonalak, megy az eszmecsere a balti államokkal és a lengyelekkel. Plusz kipréseli magából, hogy a kormány a lengyel álláspontot támogatja.

Bármit is jelentsen ez a rendőri erőszak elítélésétől és a fehéroroszok befogadásától kezdve a közös uniós reakción át új választások kiírásának követeléséig. Hogy pontosan mi az, amit támogatnak, nem tudhatjuk meg, mert Szijjártó Péter nem közölte velünk. Ez lenne a kormányzás? Dehogy.

Egyet azonban világosan látunk: pontosan ilyen zavartan viselkedik egy kormány akkor, ha elvesztette erkölcsi iránytűjét és az erkölcstelen hatalmi játszmák forgatagában már azt sem tudja, ő maga kicsoda, honnan jött, és mit képvisel.

Mert a magyar kormány már semmilyen elvet vagy értéket nem képvisel, csak a saját hatalmi érdekeit – és a sötét oldalt. Mi viszont továbbra is kiállunk a szabadságukért küzdő népek mellett, a belarusz nők és férfiak mellett, akik hallatlan bátorságról és elszántságról tettek tanúbizonyságot az elmúlt napokban.

Üzenjük nektek: mellettetek állunk, támogatjuk a harcotokat az elnyomás ellen és elítéljük a hatalom minden erőszakos megnyilvánulását. Minden nép szabad, tisztességes és demokratikus választásokat érdemel és minden népnek joga van az igazsághoz a hazugságokkal teli, valósághamisító propaganda helyett!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: