Balatoni nyaralás - Fotó: NLC
Megosztom másokkal is:
  • 55

Ömlenek a rémtörténetek az elszállt szállásárakról, mondják, hogy drága itthon a nyaralás. Kinéztük a hónap utolsó hetét, és simán találtunk jó áron apartmant, szállodát, házat is.

„Több Balaton, kevesebb Adria” – adta ki a nyaralási ukázt tanácsot Orbán Viktor a július 10-i rádióinterjújában. A miniszterelnök elmondta, hogy ha a magyarok Magyarországon nyaralnak, akkor féken tartható a koronavírus-járvány, és hozzátette, hogy minden új fertőzésnél megtalálható valamilyen külföldi elem, mozzanat.

De mit tegyen a szerencsétlen magyar, ha a közeli rokonságában egy fia léleknek nincs balatoni panorámás birtoka Alsóörs felett, és ha közben olyan hírek érkeznek a különösen népszerű üdülőhelyekről, hogy az árak irreálisan elszálltak? Tök egyszerű a válasz: szánjon rá egy délutánt a keresésre. És mit tegyen, amikor arról olvas, hogy bezzeg Horvátország olcsóbb, mint a Balaton? Akkor is csak annyit mondunk, hogy járjon utána, mert ennél jóval árnyaltabb a kép.

 

 

Pár héttel ezelőtt a HVG-nek egy háromgyerekes anya panaszkodott, hogy a Balatonnál „a leglepusztultabb helyeket is aranyárban mérik”, és hogy nekik a családjával egy hétre bőven 230 ezer forint felett lenne a szállás. A Pénzcentrum eközben a Világgazdaságra hivatkozva írja, hogy az árak 20-70 százalékkal nőttek a tónál. Szép adat, de nem mindegy, hogy 20 vagy 70. Míg előbbit egy cöccögéssel elintézhetjük, és foghatjuk a pandémiára, addig utóbbinál a szívünkhöz kapunk, obszcénul felüvöltünk, és kimegyünk a legközelebbi strandra, majd agresszív lángosozásba kezdünk.

Szállást találni magyarországi üdüléshez nem nehéz, a Szallas.hu-n beírjuk nagyjából bármelyik balatoni vagy akármelyik más nyaralóövezeti település nevét, és ömlenek az ajánlatok. Szűkítjük a kört, előre tervezünk, ezért kinéztük augusztus utolsó hetét (08.24-08.30), és kerestünk két felnőttre és két gyerekre szállást, a két gyereket 6 és 12 évesnek adtuk meg (további kereséseink is erre a receptre „készültek”).

 

 

Rengeteg ajánlat érkezett például Zamárdira és Balatonfüredre is (100 ezer forinttól megyünk felfelé, a szállodák 170-nél kezdődnek), de ha innen délkeletre vesszük az irányt a szintén népszerű Körös-parti Békésszentandrásra, ott sajnos minden foglalt az említett időszakban – hozzátesszük: más időpontban közvetlen Körös-parti házakat lehet bérelni éjszakánként 12-20 ezer forintért, egy házba akár 6-8 ember is elfér. Tovább haladunk észak-kelet felé, Debrecen környékén is bőven van szállás: a szállodai árak nagyjából a wellness felszereltségével egyenes arányban nőnek, visszafelé nyugatra ott a Mátra, ahol békésszentandrási árakon bérelhetők házak, apartmanok. Utunk most visszavisz a Balatonra, mert hivatalos adatok is bizonyítják, hogy ez a magyar ember kedvence, a Szallas.hu közleménye szerint az augusztus 20-i hosszú hétvégére a tó környéke teltházas.

Az ország legnagyobb foglaló oldalának adatai alapján a belföldi foglalások 34 százaléka szól ide, a tavalyihoz képest 12 százalékos a növekedés. Eközben rengetegen szidják a Balaton környékét, elég körbenézni a fórumokon, amolyan tipikus magyar stílusban írják, hogy a szállás is meg a büfé is ócska, kész átverés a tó, és akkor még az algavirágzásról meg a cianobaktériumokról nem is beszéltünk. Kétségtelen, hogy egyes helyeken a hátad mögött röhögve vernek át, de ez nem magyar sajátosság, átvernek simán Horvátországban is („hallod, 4 ezer forintot fizettem Rovinjban egy ócska pizzáért”, írták egy fórumon), nem kell ehhez átlépni a határt. Mindemellett egyre több riport születik arról, hogy a Balaton jó hely, hogy a Balatonon lehet jókat enni, csak kicsit keresni kell.

És az sem igaz, hogy végletesen drága. A legnépszerűbb települések, például Siófok vagy Balatonfüred, illetve Balatonlelle, Keszthely és Zamárdi persze, drágábbak, de emberi árakon is lehet szállást találni. „A balatoni települések közül a balatonszéplaki apartmanok átlagára a legmagasabb (10 281 Ft/fő/éj), ezt követi Tihany (8806 Ft/fő/éj), Siófok (8314 Ft/fő/éj), Badacsony (8159 Ft/fő/éj) és Balatonfüred (8123 Ft/fő/éj)” – mondja Kolma Kornél, az apartman.hu vezetője, de nem kell megijedni, lehet a Balatonnál „Tisza-tó áron” is szobát kivenni: például

Balatonrendesen, ahol 4199 Ft/fő/éj az átlagár, vagy
Balatonkeresztúron, ahol 4906 Ft.
Ugye, hogy utóbbi kettő már nem is olyan vészes? Ha tiszta az ágy és a szoba, nem is kell más, elvégre csak aludni jár be a vendég, egyéb időt a tóban, a strandon és a játszótereken töltünk.

 

 

Augusztus közepe van. Tudjuk, hogy a koronavírus-járvány miatti tavaszi karantén sokaknak betett anyagilag, és hogy rengetegen azért választották a belföldi nyaralást, mert megfizethetőbb itthon. Ennek ellenére meglepő látni, hogy az ország olcsóbb régióinál nem ugrott meg a foglalások száma, a drágább helyek viszont pörögnek, pedig a Tisza-tó vagy a Bodrog partja semmivel sem rosszabb a Balatonnál, cserébe olcsóbb nála. Ott van még az augusztus utolsó hete, tessék kihasználni. Ha körülnézünk, és mellőzzük a divatot, ha kicsit leszállunk a fősodorról, akkor látni fogjuk, hogy egy négyfős, egyhetes családi nyaralás szállással együtt 120-150 ezer forint között kihozható, és abban lesz a gyereknek jégkrém, sőt közös családi büfézés is. Megéri.

Forrás: NLC

 


Megosztom másokkal is:
  • 55