Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán csendben nézi végig, ahogy a fehérorosz haverja vérbe fojtja az ellenzék tüntetését – erről beszél az MSZP és a DK is.

Az MSZP szerint: Orbán Viktor két hónapja Minszkben a fehérorosz diktátorral az oldalán még amellett érvelt, hogy az Európai Uniónak végre meg kell szüntetnie a szankciókat Fehéroroszországgal szemben, amiket az emberi jogok, a demokratikus választási rendszer, a sajtószabadság korlátozása és ellenzéki aktivisták politikai alapon történő bebörtönzése miatt vezetett be.

A párt megjegyzi, kíváncsian várjuk, hogy a miniszterelnök továbbra is tartja-e a véleményét, miután már az egész világot bejárták azok a felvételek, amelyek azt mutatják be, hogy a fehérorosz haverja a feltehetően elcsalt választás után hogyan fojtja vérbe az ellenzékiek tüntetését.

Egyre több állam ítéli el a fehérorosz diktátor erőszakos fellépését, sőt Lengyelország már az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának az összehívását sürgeti, de a magyar kormány továbbra is hallgat.

Mégis milyen üzletet köthetett Orbán Viktor, ami arra készteti, hogy csöndben nézze végig, ahogyan egy békés tüntetést vérbe fojtanak Európában.

Úgy tűnik, hogy két hónapja igaza volt Lukasenkának, amikor úgy fogalmazott, hogy Magyarország mindenki másnál jobban megérti őt. Már csak az a kérdés, hogy mi ennek a megértésnek és hallgatásnak az ára.

A Demokratikus Koalíció arról ír, hogy borítékolható volt a választási csalás Fehéroroszországban. Lukasenka már EBESZ-megfigyelőket sem engedett be az országba, Orbán Viktor egyik utolsó szövetségese ráadásul igazi diktátorként most az elcsalt választás miatti tüntetéshullámot igyekszik brutális erővel leverni.

Ara-Kovács Attila szerint a Demokratikus Koalíció azonnali uniós vizsgálatot sürget az elcsalt belarusz választás miatt. Ha bebizonyosodik, amit mindenki sejt, azonnali szankciókat kell életbe léptetni Lukasenka kormányával szemben.

Az Európai Unió eddig is szankciókkal, de legalábbis bojkottal büntette a választásokat elcsaló kormányokat. Most Fehéroroszország esetében sem lehet mást tenni. A Demokratikus Koalíció szerint minden uniós segítséget meg kell adni a belarusz ellenzéknek, a civil szervezeteknek és a Lukasenka diktatúrája ellen tüntetőknek.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: