Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A HellóVidék számolt be róla, hogy új növényfaj terjed Magyarországon, amely komoly egészségügyi kockázatot hordoz. Semmiképp ne nyúljon hozzá.

A portál szerint a kaukázusi medvetalp és a Szosznovszkij-medvetalp puszta érintése súlyos, akár maradandó égési sérüléseket okoz adott bőrfelületen, szembe kerülve pedig a kémiai anyag komoly látásproblémát, akár vakságot is előidézhet.

Ime a növény:

A portál megjegyzi, hogy

Dr. Török Pétert, a Debreceni Egyetem növényökológus professzorát és Dr. Béni Szabolcsot, a Semmelweis Egyetem Farmakognóziai Intézetének igazgatóját kérdezte a 24.hu.

A cikkből kiderül: hatalmas, impozáns külsejű évelő növényekről van szó, a legnagyobb termetű lágyszárúak Európában.

Átlagosan 3 méteresre nőnek, de előfordulnak 5, a kaukázusi medvetalp esetében pedig akár 7 méteres példányok is. Ha a levelek jellegzetes alakja vagy a nagy méretű virágzat nem is kelt gyanút, a növény hatalmas termete mindenképpen figyelmeztető jel lehet a laikus számára is.

A kaukázusi medvetalp hazánkban főként magánkertekből és arborétumokból vadult ki. A csapadékos időjárást kedveli, eddig elsősorban Vas megyében, a nyugati határszélen, Zirc környékén és az Északi-középhegység néhány pontján küzdenek/küzdöttek ellene az illetékes nemzeti park szakemberei.

Mivel a növény gyorsan és nagyra nő, a volt szovjet tagköztársaságokban elterjesztették, kiváló takarmánynak vélelmezve. Ennek nyomán került be hazánkba is először. Ma is jókora állománya van szerte az egykori tagköztársaságokban a Baltikumtól Fehéroroszországon át Ukrajnáig, és

mivel északkeleti szomszédunkban ma sem irtják, a magok a Tiszán jutnak el hazánkba. Emiatt itthon elsősorban a Felső-Tisza vidékén telepszik meg, ráadásul állandó a magutánpótlás.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: