Orbán Viktor 2017 november - Fotó: OV Facebook
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kiszivárgott egy dokumentum. A Politico megszerezte azt munkadokumetumot, amelyen az látszik, mely részeket húzna ki, illetve javítana a magyar delegáció az uniós csúcs zárónyilatkozatának jogállamiságra vonatkozó részeiből – írja az Euronews.

A lap szerint a kiszivárgott dokumentumban nem más szerepel, mint hogy Magyarország kiherélné az unió jogállami csomagját, melyet több ország is követel és aminek a lényege az lenne, hogy jogállamisági garanciákhoz kötnék az Uniós források felhasználását.

Vajon miért nem tetszik ez Orbánéknak?

Orbánék terve szerint a a jövőben  jogállamisági szabálytalanságok esetén az Európai Tanács ne minősített többséggel, hanem egyhangú szavazással dönthessen a szükséges lépésekről. Ez a pont szól arról, hogy a demokrácia rendszerszintű problémái esetén az EU felfüggeszthesse az uniós források kifizetését.

Az egyhangú szavazás azonban lényegegében azt jelentené, hogy minden tagállamnak, így Magyarországnak is vétójoga lenne.

Azonban a Hollandok komoly csatára készülnek Orbánék terve ellen: holland diplomáciai források az Euronews riporterével, Shona Murray-vel azt közölték, ők ragaszkodnak ahhoz, hogy az Európai Tanácsban fordított minősített többséggel működjön a jogállamisági mechanizmus.

Ezt azt jelenti, hogy adott esetben Budapestnek nemhogy vétója lenne, hanem a tagállamok többségét maga mellé kellene állítania ahhoz, hogy megakadályozza a szankciókat.

“Garantálom, hogy nem egyezünk bele olyasmibe, ami nem ad erős jogállami garanciákat. Ha nem így lesz, hagyjuk majd összeomlani a tárgyalásokat” – mondta a diplomata.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: