Vujity Tvrtko - Fotó: nepszava.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Akinek szégyen a neve…

Ismertek, pontosan tudjátok, hogy ritkán nyilvánulok meg olyan társadalmi kérdésekben, ahol a politika is megszólal, ezúttal azonban -vagy éppen ezért- kivételt teszek. Teszem egyrészt azért, mert vannak olyan dolgok, amelyekben fontosnak tartom, hogy elmondjam a véleményemet, másrészt, amiről most írok, az nem lehet politikai oldal vagy szimpátia kérdése. És van egy harmadrészt is, egy személyes és sajátos nézőpont… erről picit később!

Ami tény: a bíróság -első fokon- egy év felfüggesztett börtönbüntetésre és 540.000 forint pénzbírság megfizetésére ítélte Kaleta Gábort, Magyarország volt perui nagykövetét. A volt nagykövet számítástechnikai eszközein 19000 (!!!) gyermekpornográf képet és videót találtak, ezek közül több felvétel is erőszakot ábrázolt.

Habár a független igazságszolgáltatást nem illik kritizálni, ez az ítélet első olvasatra borzasztóan enyhének tűnik, és bevallom, nekem második olvasatra is az. Három kiskorú gyermek édesapjaként a gyomrom felfordul magától a cselekménytől, és értetlenül állok az ítélet “súlyossága” előtt is. Ez ugyanakkor “csak” egy személyes vélemény, hiszek abban, hogy a mindenkitől független bíróság pontosan tudja, hogy mit és miért tesz.

Időközben megszólalt a politika is: megy a felelősségkeresés, az úgynevezett kormánypárti-, illetve úgynevezett ellenzéki sajtóban pedig az ujjal mutogatás, miszerint melyik kormánynak milyen szerepe volt (van) Kaleta Gábor karrierjében.

Hiszem, hogy ennyire bestiális bűncselekménynél nem kell, hogy számítson az, hogy ki a jobboldali, ki a baloldali, abban konszenzusnak kell lennie, hogy ez az ember egész társadalmunk szégyene kell, hogy legyen!

Valaki már kiszámolta: a pénzbüntetés mértéke és a képek számának arányosítása után egy megalázott és meggyalázott, emberi méltóságától megfosztott gyermek 28 forint 40 fillért ért ennek az embernek. Szörnyűség. Borzalom.

 

 

De ki is ez az ember?! Itt jön a képbe az a személyes vonulat, amelyről oly’ sokszor beszélek nyilvánosan, hazánkban mégsem elterjedt látásmód… azt hiszem, hogy -bár nem szeretem a “Bezzeg Amerika” kifejezést- ezt mégis amerikai életemből hoztam magammal:

Kaleta Gábor az én adófizetői forintjaimból (és a Tietekből) volt nagykövet. Bűncselekménye egy részét azon a számítógépen követte el, amelyet mi vettünk neki. Éppen ezért (is): nem csak a bíróságnak, hanem a társadalom felé is felelősséggel tartozik.

Sokszor írtam már arról, hogy az egyik első dolog volt, amit gyermekeimnek megtanítottam, hogy: “Ha bármelyik irányba is elhagyjuk Magyarország határait, legyen szó Záhonyról vagy Helyeshalomról, Röszkéről vagy Ferihegyről, onnantól fogva mi mindannyian Magyarország nagykövetei vagyunk. Az oly gyakori általánosítás miatt, ha rosszat teszünk, a magyarokat szidják, ha jót cselekszünk, a magyarokat dicsérik!”

Magyarország minden nagyköveténél, hivatalos képviselőjénél fokozott ez a felelősség. Hiszen egy adott országban ő jelenti a hazánkat, így tehát minden egyes nagykövet engem is képvisel, ahogy mindannyiunkat, egész országunkat.

Egy bírósági ítéletnél a sikeres életút olykor enyhítő körülmény. Itt -véleményem szerint- markánsan súlyosbító kell, hogy legyen. Hiszen Kaleta Gábor nagykövet közbizalomból és közpénzből tette azt amit tett: Peruban (és Bolíviában), valamint egész Dél-Amerikában szégyent hozott ránk, magyarokra.

A bíróság előtt előadott védekezése pedig -szerintem- egyetlen szóval kifejezve: SZÉGYEN!

Ebben a helyzetben a bíróság előtt azzal védekezni és külön kiemelni azt, hogy “mélyen vallásos”, azért is különösen szégyenletes, mert ilyen förtelem a valóban mélyen vallásos embereknek eszébe sem jut!

 

 

A védőbeszéd kiemelte, hogy az elkövetőnek pont a vallásossága miatt nagy lelkiismeretfurdalást okoz mindaz, amit tett. Egyrészt, itt nem egy aprócska megtévedésről, hanem huzamos ideig elkövetett súlyos bűncselekményről, másrészt 19.000 (!!!) pedofil felvételről van szó! TIZENKILENCEZERRŐL!

Ez a fajta “mély vallásosság”, a hitének kihangsúlyozott gyakorlása vagy “csak” a lelkiismeretfurdalás nem jutott eszébe az első kép után? A tizenkilencedik után? A százkilencvenedik után? Az ezerkilencszázadik után? NEM! Ennek az embernek 19.000 után sem jutott eszébe. Akkor jutott eszébe, amikor lebukott.

Szintén a bíróságon hangzott el, méghozzá a Bibliára hivatkozva, hogy “mindenkit meg szokott kisérteni a sötét oldal”. Egyik oldalról szomorúnak érzem éppen a Bibliát és a mély vallásosságot felhozni példaként egy ilyen bűncselekmény elkövetőjének tárgyalásán, másrészt: a Biblia ezt nem erre és nem így mondja. És leszek őszinte: nem vagyok szent ember, közel sem vagyok az, de nem volt még az a helyzet, hogy a sötét oldal ehhez hasonló ocsmánysággal kísértett volna meg. Ha pedig megtette volna, vagy kifordul a gyomrom, vagy agyoncsapom az idézett “sötét oldalt”.

Mindemellett ezek a hivatkozások fájdalmat okoznak a Bibliát forgató, valóban mélyen vallásos emberekben, mert Kaleta Gábor azzal takarózik, ami az ő életük legfontosabb része. A hitük!

Kaleta Gábor életében nem a bírósági ítélet, nem a felfüggesztett vagy letöltendő börtön, nem az 540.000 forint megfizetése az igazi büntetés. Hanem a számkivetettség.

 

 

Emlékszünk még arra, amikor Ausztriában kiírták a boltokra, hogy “MAGYAR, NE LOPJ!”? Másodlagos szégyent éreztünk, hiszen a magyarok túlnyomó többsége nem ilyen. És akkor gondoljunk bele: EZ AZ EMBER NEM A BOLTBÓL LOPOTT EGY CUKORKÁT! Ez a nagykövet az egyik legbestiálisabb bűncselekmény részese volt. Miközben egy országot és népet képviselt egy másik országban. A legmagasabb szinten.

Szolgált Los Angelesben, nagykövet volt Peruban. Amikor 2006-2007-ben Washingtonban éltem, -beosztott tisztségviselőként- szóba került a neve az ottani nagykövetségen is. Más lett az útja. Szégyen lett a végállomása.

 

 

Írtam egy könyvet, direkt nem írom ide a címét, ne hangozzék reklámnak. Akkoriban hosszan foglalkoztam a gyermekbántalmazásokkal, gyermekek szexuális kihasználásával. Amire NINCS MENTSÉG! Ne áltassa senki magát: egy kép NEMCSAK EGY KÉP! Egy kép maga a bűncselekmény. 19.000 kép az 19.000 bűncselekmény. És megannyi megnyomorított, megalázott, emberségétől megfosztott gyermek. Ezt fizettetik most meg. Az ár: 28 forint 40 fillér/áldozat!

Ne legyünk szemforgatók, se álszentek. Azért készültek el azok a fotók és videók, mert sok beteg embernél megtalálják a felvevőpiacot. A Kaleta Gáborok tartják fent ezt a velejéig mocskos “üzletágat”. Gyermekek megnyomorítását.

És akkor ott az -elsőfokú- ítélet, amely önmagában is hivatkozási alap. Ahogy Kaleta Gábor a Bibliára meg a mély vallásosságára hivatkozik, más pedofil bűnözők meg erre az ítéletre fognak hivatkozni. A 19.000 felvételre kiszabott egy év felfüggesztettre, meg a 28.40Ft/gyerekre!

Soha senkinek nem kívánok rosszat, a bíróság munkáját és ítéleteit messzemenőkig tiszteletben tartom és elfogadom, ugyanakkor be kell vallanom: nem hat meg, hogy a tárgyalóteremben elhangzottak szerint a volt nagykövet 30 kilót fogyott, és sok kellemetlenség éri a magánéletében. Egyszerű: nem a tárgyalóteremben kell erre gondolni először.

Ha valóban zaklatják a családját, azt nem tartom helyesnek!

Tettei következményeit ugyanakkor viselnie kell. Semmiféle erőszakot nem fogadok el, függetlenül attól, hogy sokan a fejét követelik, megveréséről, nemi szerve megcsonkításáról értekeztek. Bűncselekményt bűncselekménnyel jóvátenni nem lehet! Mi, a többségi társadalom nem lehetünk olyanok mint ez az ember!

 

 

Ám azt igenis remélem, hogy jogerősen olyan ítélet születik, amely:

-elrettenti a hasonlóan beteg lelkű bűnözőket kisgyermekek megnyomorításától,
-megméri a Magyarországnak okozott károkat,
-elégtételt ad minden adófizetőnek, akinek pénzéből ez az ember a közbizalmat és a hatalmat gyakorolhatta, akiknek a számítógépét használta, akiknek bizalmával visszaélt.

Millió egy kérdésem lenne Kaleta Gáborhoz. Elég csak egy: amikor a 19.000-ik pedofil képet letöltötte, akkor utána hogyan imádkozott a templomban? Milyen érzéssel vette a kezébe a számára -szavakban- oly fontos Bibliát?! Mondom: ez csak egyetlen kérdés, a többit meghagyom a másodfokú bírói tanácsnak.

A bíróságnak, amelyet szintén az én adófizetői forintomból (és a Tiétekből) tartanak fent. Akárcsak Kaleta Gábor külügyi diplomatát, volt nagykövetet, a számítógépével együtt.

 

 

Az Egyesült Államokban van egy lista. A szexuális ragadozók bekerülnek egy nyilvántartásba, így mindenki megtudhatja például azt, hogy ki költözik a szomszédjába. Kaleta Gábornak úgysem az egy év felfüggesztett vagy a ki tudja mennyi idő letöltendő, de nem is az 540.000 forint lesz a büntetése. Hanem mindaz, amiről fent írtam.

Ugyanakkor Kaleta Gábor közszereplő (volt), így ítélete is hivatkozási alap lesz. A következő pedofil majd mondhatja a bíróságon, hogy “én miért kaptam ennyit, amikor csak pár száz képet és videót töltöttem le, miközben a nagykövet úr meg 19.000-et?!”

A politika rendszeresen hivatkozik a “társadalom igazságérzetére”. Hiszem, hogy ebben az ügyben itt van az ideje ennek az igazságérzetnek a kielégítésére. Mert ez a bűncselekmény nem ilyen vagy olyan oldali. Ez a bűncselekmény szégyen. Szégyen, mint Kaleta Gábor védekezése. Mint maga Kaleta Gábor!

Nem tudok és nem is akarok elvonatkoztatni attól, hogy ezt a szégyent -adófizetői forintjaim formájában- részben én is finanszíroztam. Ám -mint a társadalom egy apró részének- éppen ez ad nekem is egy kicsi jogosítványt arra, hogy kifejtsem álláspontomat, ami még egyszer, összegezve a következő: szeretném, hogy a majdani jogerős ítélet elvegye a kedvét minden szexuális ragadozónak a hasonló tettektől, és szeretném, ha az ítélet elégtételt adna azoknak, akik kárvallottjai ennek a döbbenetnek.

Szégyen, amit a gyerekekkel tettek, s annak súlya felfoghatatlan, talán csak évtizedek múlva derül ki a szörnyűség komolysága. Ám a szégyen -a jogerős ítéletig is- nevesíthető:

A SZÉGYEN NEVE: KALETA GÁBOR!

Vujity Tvrtko

Utóirat: Kaleta Gáborról sok olyan fotó van, ahol
Magyarország zászlaja és/vagy címere előtt áll. Nos ez a két jelkép tényleg fontos számomra. Nem volt szívem megszentségteleníteni őket Kaleta Gáborral. Ezért van egyedül a képen!

Forrás: Vujity Tvrtko közösségi oldala

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: