Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, tegnap este arról beszélt a Klubrádió adásában, hogy milyen veszélyekkel jár, ha ideológiák, politikai elkötelezettségek, egyéni üzleti érdekek határozzák meg a büdzsét.

Ebben a helyzetben nem sportberuházásokra kellene költeni, hanem például a távoktatás fejlesztésére, az egészségügyre. Igaz, hogy ezt a tavaszt megúszta valahogy ez a két ágazat, de gondolni kellene a jövőre, hasonló nehéz hónapokra is. -írja Mellár Tamás.

A válság mélysége nem is a járványtól függ igazán, hanem a gazdaság szerkezetétől. Lecsúszni gyorsan lehet, a visszakapaszkodás lassúbb folyamat – mondja Bod Péter Ákos.

A JP Morgan után az ING is nagyobb visszaesést prognosztizál Magyarországra, mint korábban. 4,2 helyett 5,1 százalékot. Ennél borúsabban látják a cseh gazdaság helyzetét mínusz 7 százalékkal, a legjobb esélyt pedig Lengyelországnak adják a térségben. Közben magyar elemzésekben már az olvasható, hogy látható a visszapattanás, a koronavírus okozta gazdasági válság „V” alakú, megindult a relatív növekedés.

 

 

Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzet Bank korábbi elnöke sok más szakemberrel együtt úgy véli, a lecsúszás lehet nagyon gyors, de a visszakapaszkodás mindenképpen lassúbb folyamat, ezért éves átlagot tekintve az eredmény negatív. A válság mélységét, a növekedés esélyeit meghatározza egy ország gazdasági szerkezete. Ahol olyan iparágak vannak többségben, amelyekben már elterjedt az automatizálás, a robottechnika, kisebb a baj. Az autóipari alkatrészgyártás például gyorsan fel tudna állni, de csak akkor, ha lesz kereslet. Márpedig az nem valószínű, hogy az emberek most rohannának új autót vásárolni, amikor talán még közlekedni sem akarnak. A válság nagy vesztese a turizmus, azok az országok, amelyekben erre épül a gazdaság -mint például Horvátország-, nehezebben fognak talpra állni. Lengyelország egyik említett iparágnak sincs kiszolgáltatva, ezért látja jobb pozícióban az ING.

Bod Péter Ákos 2018. június 25. – Fotó: Molnár Ádám

 

A magyar kormány láthatóan nem foglalkozik az előrejelzésekkel, végszavazás előtt a költségvetés. Bod Péter Ákos szerint a reálisan várhatónál kisebb visszaesést terveztek. Ez még önmagában nem lenne annyira nagy baj, ha lennének bőven tartalékok. Az elemzőknek nem is a számokkal van gondjuk, hanem a költségvetés tartalmával. Az a veszélyes, hogyha ideológiák, politikai elkötelezettségek, egyéni üzleti érdekek határozzák meg a büdzsét. Ebben a helyzetben nem sportberuházásokra kellene költeni, hanem például a távoktatás fejlesztésére, az egészségügyre. Igaz, hogy ezt a tavaszt megúszta valahogy ez a két ágazat, de gondolni kellene a jövőre, hasonló nehéz hónapokra is. Az erők végesek.

 

 

A turizmusnak rossz éve lesz, mondja Orbán Viktor. Bod Péter Ákos megjegyzi, hogy ezt a miniszterelnök a családi asztalnál is tapasztalhatja, ám mégis kiemelt helyet kapnak az ilyen beruházások. A tömegturizmus a régi formában már nem fog visszatérni, át kell, hogy adja a helyét egy szelídebb, de volumenében jóval kisebb turisztikai iparágnak.

A Bod Péter Ákossal készület Klub Rádiós interjút ide kattintva hallgathatja meg.

A családok kormánya úgy döntött, hogy mivel az Orbán-család a turizmusban érdekelt ezért a turisztikai ágazat megsegítése az első számú prioritás a gazdaságvédelemben. Orbánnál nem a társadalom érdeke az elsődleges, hanem a családja érdekei minden mást felülírnak.

Forrás: klubradio.hu / BalraMagyar

 

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: