Szél Bernadett - Fotó: EgerHírek
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Jó ideje számolom a rendelkezésre álló adatokból, legutóbb pedig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt kérdeztem arról, pontosan hány embert küldtek haza a kórházakból és hányan estek el az egészségügyi ellátástól.

Most elképesztő választ kaptam: a veszélyhelyzet utolsó napján (!) keltezve azt írták, hogy az adatkérésem teljesítése “a NEAK veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyezteti”, ezért 45 napos határidővel válaszolnak.

Jó, akkor tisztázzuk.

1) A veszélyhelyzet utolsó napján pontosan milyen védekezésben zavarja őket az adatok kiadása?

2) Én áprilisi adatokat kértem, egy részük már rendelkezésükre áll, az áprilisi jelentés hiányosan (!) már fent van a honlapjukon — érdekes módon pont a tisztánlátáshoz elengedhetetlen információk hiányoznak belőle.

Nemrég a NEAK felháborodott közleményben reagált arra, hogy kiszámoltam: február és április között átlagosan 24 ezerrel kevesebb ágyat használtak a kórházakban.

Erre azt írták, hogy van egy másik adat, ami nincs benne a jelentéseikben, és amiből azt látni, napról napra hogy változott a foglalt ágyak száma. Viszont cselesen csak március 30-i adatokat tettek közzé, azt állítva, hogy eszerint már az ágyak 58 százaléka szabad volt, amikor a miniszter elrendelte a 60 százalékos ágyfelszabadítást.

A trükk az, hogy az 58 százalék országos adat, a 60 százalékot viszont intézményenként kellett teljesíteni. Hogy pontosan hány ágyat és beteget érintett ez, azt az április 7-i (a miniszteri utasítás elrendelése) és az április 15-i (a teljesítés határideje) napi adatok összehasonlításából láthatnánk, de ezt nem hajlandóak nyilvánosságra hozni most.

Elkerülni márpedig nehezen fogják, 45 nappal tudták visszafogni a munkát, amit el fogok végezni.

Mindenképp. És szégyelljék magukat, ez a módszer maga az önbeismerés.

Forrás: MTI


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: