Orbán Viktor miniszterelnök A kép forrása: Orbán Viktor facebook oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Amikor üzemanyagáremelkedésről beszélünk, ne tévedjünk arról van szó, hogy mivel ezáltal a szállítási költségek megnőnek minden de minden emelkedni fog.

Bár a világpiacon szó sincs emelkedésről, pláne nem ilyen brutális mértékben, Magyarországon valahogy néhny hónap leforgása alatt brutálisat emelkedtek a benzinárak.

Péntektől 4-4 forinttal emelkednek az üzemanyagárak, tájékoztat az Agroinform.hu.

Péntektől emelkedik a benzin és a gázolaj ára a hazai töltőállomásokon: a változás mértéke várhatóan bruttó 4-4 forint lesz literenként – írja a holtankoljak.hu.

Az átlagárak így az alábbiak szerint alakulnak:

95-ös benzin: 345 Ft/liter | Gázolaj: 355 Ft/liter

Mi lehet az oka?

A 24.hu számolt be arról még korábban, hogy csak kiskereskedelmi különadóként került be a köztudatba az az extra adó, amelyet a kormány kivet a szektorra. Azt lehetett gondolni, hogy az élelmiszerláncokat feji meg az Orbán-kabinet.

Azonban kedd késő délután megjelent a pontos szabályozás. Ebből kiderül, hogy bizonyos tevékenységeket végző vállalkozásokra – sávosan – vetik ki az adót.

A tevékenységek között pedig ott találjuk az üzemanyag-kiskereskedelmet is. Vagyis, egyszerűbben szólva, az üzemanyag-forgalmazókat, benzinkutakat is megadóztatja a kormány. A jogszabály május 1-jén lép hatályba.

Vagyis hiába esett durván a koronavírus alatt az üzemanyag ára pár hét alatt, a kormány tesz arról, hogy kissé emelkedjen az üzemanyag ára. Aligha várható ugyanis, hogy az adót ne hárítanák át a benzinkutak.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: