Megosztom másokkal is:
  • 528

Úgy veszem, hogy a kerületi fideszes polgármesterek is beálltak mellém a küzdelembe, amelyet az önkormányzatok megsarcolása és a Budapest-adó bevezetése ellen vívunk. – írja közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Mert így lehet olvasni a kormánypárti sajtó címeit: közvetlen forrásokat kérnek a jobboldali kerületi polgármesterek. Igazuk is van, és persze nem csak ők kérik.

Ilyen közvetlen forrás például a gépjárműadó, ami eddig a kerületeknek járt, de a kormány most el akarja vonni az önkormányzatoktól, zsebre akarja vágni.

Küzdjenek ez ellen a fideszes polgármesterek is, velünk együtt. Mert az még sincs rendben, hogy minden egyes forintot elvesz a kormány, amit a budapesti autósok azért fizetnek be a közösbe, hogy abból rendbe tegyük az utakat.

A feladatot azonban itt hagyja az önkormányzatoknál forrás nélkül. A tankolás után az autósok által erre a célra fizetett jövedéki adóból egyetlen fillért sem ad vissza az állam, és most elvenné a gépjárműadóból származó bevételt is.

A helyzet tarthatatlanságát az útfelújításokról kirobbant vita is mutatja. Politikai döntéssel vádol a Fidesz, miközben az előző ciklusban az útfelújítási keret majd kétharmadát két fideszes kerület vitte el. Most sokkal igazságosabban és szakmai alapon döntünk: számos kormánypárti kerületben – az V., X., XX. és XXII-ben például – több felújítást tervezünk, mint ami az előző ciklusban megvalósult (ezt mutatja a táblázat is).

De igaz, mintegy 200 milliárd forintnyi igényt nyújtottak be a kerületek, de mivel minden Budapesten megtermelt 100 forintból 97-et elvesz az állam, ebben a ciklusban 28 milliárdot tudunk erre a célra tervezni. Hogy ez is több legyen, ahhoz közösen kell megküzdenünk Budapest megsarcolása ellen.

(A nagy egészhez képest mellékszál, de igazán jól szórakozom azokon a lakájmédiás cikkeken, miszerint azt az utat bezzeg felújítjuk, ahol Bajnai Gordon lakik.

Bajnai Gordon speciel Londonban lakik, ott nem újítunk fel utat. Az ominózus út felújítását a kerület fideszes polgármestere kérte. Okkal tette, hisz van ott két óvoda, egy iskola, két templom, egy közért és lakik sok ember, egyikük se az általam barátként tisztelt Bajnai Gordon.)


Megosztom másokkal is:
  • 528