Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Karácsony Gergely főpolgármester úgy tűnik véget vetett a kimondatlan hidegháborúniak és jön a totális háború.

Facebook oldalán jelentette be mindezt a főpolgármester, melyet változtatás nélkül közlünk:

Nem fogom engedni, hogy a kormány becsapja a budapestieket. Nem kérünk ebből az álságos politikából. Nem kérünk a kormány Budapest-adójából!

Közöltem Gulyás Gergely miniszterrel, hogy a jövő hétre összehívott főváros-kormány egyeztetést elhalasztjuk.

Nem asszisztálunk ahhoz a hazugsághoz, mintha a kormány Budapest fejlesztésében lenne érdekelt, nem csinálunk úgy, mintha nem jelentene valóságos veszélyt a budapestiekre, hogy a kormány a költségvetéssel elkezdte Budapest totális kivéreztetését.

Nem csilivili látványterveket kell most nézegetnünk, hanem megküzdeni ezzel a károkozással, ellenállni a budapestiek megsarcolásának.

Harminc éve először állítana elő olyan helyzetet a kormány, hogy nem az állam támogatja a fővárost, hanem Budapest finanszírozza az államot.

2021 az első év a rendszerváltás óta, ahol a központi költségvetésben a Fővárosi Önkormányzatnak juttatott működési támogatások és az előírt befizetés egyenlege negatív. Vagyis a Főváros „nettó befizetője” a központi költségvetésnek 2021-ben.

A mintegy 29 milliárd forintos támogatással 36 milliárdos elvonás áll szemben. Ezt tetézi, hogy a kormány a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlésével azt a bevételt, amely tavaly még több mint 20 milliárdos forrást jelentett a fővárosnak, idén 0, azaz nulla forintra csökkenti.

És akkor a kerületeket súlyos hátrányba hozó gépjármű adó zsebre vágásáról most nem is szólok. Miként arról sem, hogy a Budapesten megtermelt minden 100 forintból 97-et eddig is elvont a kormány.

Mindezt nyugodtan nevezhetjük úgy: a kormány Budapest-adót akar kivetni.
Budapest-adót, amely minden budapestitől mintegy 20 ezer forintot vonna el. Ez ellen tiltakozni kötelesség.

Ezt pedig elsőként a belügyminiszter által jövő hétre összehívott önkormányzati egyeztetésen tesszük.

Minden más tárgyalásnak akkor van értelme, ha a kormány tisztázza a szándékait, ha egyértelműen állást foglal: fejleszteni, vagy kivéreztetni akarja Budapestet.

Ez a kormányjavaslat, maga a szószegés. Hiszen a miniszterelnök azt mondta, nem tesz olyan javaslatot, amellyel a Fővárosi Önkormányzat nem ért egyet.

Márpedig a helyi iparűzési adóból (hipa) származó bevétel csökkentésének elutasításáról a Fővárosi Közgyűlés határozatot is hozott. És ígéret hangzott el arról is, hogy a kormány nem piszkálja a hipa-bevételt a fővárosi finanszírozásról szóló tárgyalások előtt. Ennyit ér a szavuk?

A magyar kormány ezzel a politikával teljesen egyedül maradt a világban. Mindenhol máshol, Ausztriától Ausztráliáig, Kínától Brazíliáig, szerte az Európai Unióban a kormányok nem sarcolják, hanem támogatják az önkormányzatokat.

Mert tudják, hogy a járvány nyomában érkező gazdasági válság a nagyvárosokban hat pusztító erővel, és mert tudják, segítséget, támogatást a bajba jutott embereknek és vállalkozásoknak azok nyújthatnak okosan, akik a legközelebb vannak hozzájuk: az önkormányzatok. Budapesten a kerületek és a fővárosi önkormányzat.

Hogy a járvány első szakaszán túl tudtunk jutni, az nagyon nagy részt a budapestieken, az ő belátásukon, fegyelmezettségükön múlt. Itt, a városban összpontosulnak, itt foglalkoztatnak a legtöbb embert azok az iparágak, amelyeket kiemelten érint a válság.

A budapestiek és a budapesti vállalkozások az önkormányzatok segítségével tíz körömmel kapaszkodnak ki a gazdasági-szociális válság mély gödréből, erre jön a kormány, és rálép a kezükre. Érzéketlen, álságos és végtelenül káros, ostoba politika ez.

Mert mire is költenék azt a pénzt, amit elvesznek az önkormányzatoktól? Oligarchák szállodáira, kaszinóra, Paks 2-re, Belgrád-Budapest vasútra.

Szerintünk viszont az emberekre, az ő támogatásukra kell költeni most. Ez a valódi válságkezelés. Ezért fogunk megküzdeni mindazért, ami Budapestnek és a budapestieknek jár.

Ezt a küzdelmet, ezt az ellenállást nem tudjuk és nem is akarjuk a budapestiek bevonása nélkül megharcolni. Mert Budapest erős város, erős közösség.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: