Lang György - Fotó: NLC
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A világon először egy magyar sebész végzett tüdőátültetést aktív koronavírus-fertőzött betegen, Lang Györggyel a Válasz Online készített interjút. A professzor a Bécsi Orvostudományi Egyetemen műtötte meg a 45 éves, kétgyermekes édesanyát.

A klagenfurti kollégák úgy érezték, szakmai lehetőségeik végére értek, kétségbeesésükben hívtak fel, én pedig rögtön döntöttem: átvesszük a beteget és megnézzük, mit tehetünk érte — mondta a lapnak a szakorvos, aki szerint a legnehezebb feladat a több hete halott tüdő eltávolítása volt, a kilencórás műtét legnagyobb részét ez tette ki. A beteg jelenleg ébredezik, már észleli a külvilágot.

Lang György elmondta: a beavatkozást nem más műtétek helyett végezték el, ugyanis Ausztria más utat választott az egészségügyben, mint Magyarország: nem csökkentette radikálisan a normál ellátást, és megtalálta azt a helyes arányt, hogy legyen elég egészségügyi kapacitás a vírusfertőzöttek számára, de a másik oldalon se halmozódjanak fel az ellátatlan betegek.

 

 

Az egészségügyi vezetés intézkedései nemcsak gyorsak, hanem precízek és arányosak voltak. Magyarország nagyon sikeres volt a tömeges megbetegedések elkerülésében, a radikális belügyi lépések eredményesek voltak, de az egészségügyi rendszer teljesítményéről sok mindent elmond, hogy Ausztriában közel 17 ezer igazolt fertőzés mellett 670 halálesetet regisztráltak, Magyarországon viszont 4000-nél kevesebb víruspozitív beteg közül 500-nál többen haltak meg — magyarázta Lang György, hozzátéve: Ausztriában nem állt le a transzplantáció a járvány ideje alatt sem, ugyanannyi beavatkozást végeztek, mint azt megelőzően.

A beszélgetésben szóba került Lang György korábbi, magyarországi tevékenysége is: a professzort két éve még a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a magyar tüdőátültetési program megteremtéséért. Szavai szerint a feszültség már a kezdetektől ott volt a kulisszák mögött, szakmai meggyőződése szerint a transzplantáció egyetemi környezetbe való, az onkológiai intézet vezetőjének, Kásler Miklósnak azonban más elképzelése lett volna. Végül a magyar tüdőtranszplantáció Lang György feltételei szerint egyetemi keretek között, de az onkológiai intézet területén felépített klinikán folyt, mivel az egyetemnek akkor nem volt megfelelő infrastruktúrája.

 

 

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: Három évig vitorláztam ellenszélben, a mindennapokban ez működött, határhelyzetekben azonban már nem. Amíg csak kutatási projektek blokkolásáról volt szó, elviseltem, de amikor először úgy éreztem, hogy betegeket veszélyeztet az, hogy nem tudom érvényesíteni vezetői elképzeléseimet, nem tudok a szaktudásom alapján gyógyítani, azonnal döntöttem: én ehhez nem adom a nevem tovább. Fájdalmas döntés volt, de nem bántam meg – azóta is nyugodtan alszom. Langer Róbert professzor mondta egyszer: kétféle ember van, az egyiket értékek, a másikat érdekek vezetik. Igyekszem az első kategóriába tartozni.

A teljes beszélgetést itt olvashatja el.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: