Szél Bernadett - Fotó: EgerHírek
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Felkerültek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapjára a kórházi fekvőbeteg-ellátásra vonatkozó áprilisi adatok – írja közleményében Szél Bernadett.

Eszerint február óta közel felére csökkent a kórházi ágyak kihasználtsága és csak az áprilisi ágyfelszabadítás következtében átlagosan 16 ezerrel kevesebb ágyon folyt betegellátás.

Április óta küzdök azért, hogy megtudhassuk: hány ágyat kellett felszabadítani a Kásler-terv végrehajtása során és hány beteget küldtek haza ennek következtében.

Eddig magát a miniszteri utasítást kaptam meg közérdekű adatkérésre és nemrég ahhoz is sikerült hozzájutnom, hogy “járványügyi intézkedésként lépcsőzetesen 32 917 ágy került kialakításra a COVID-19 vírusfertőzés következtében megbetegedett páciensek ellátása céljából”.

Azt ugyanakkor a mai napig titkolja a minisztérium, hogy konkrétan hány beteget küldtek haza az “ágyfelszabadítás” során.

Ehhez a lényeges adathoz jutottunk most közelebb a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által nyilvánosságra hozott áprilisi ágykihasználtsági adatokkal. Ez az adat azt mutatja, hogy a kórházak milyen mértékben használták ki a rendelkezésükre álló ágyakat az adott hónapban.

A számok alapján azt látjuk, hogy februárhoz képest áprilisra valamivel több, mint a felére esett az ágyak kihasználtsága: az aktív ágyaké 71,7-ről 39,2 százalékra, a krónikus ágyaké 85,5-ről 44,5 százalékra. A rehabilitációs ágyak esetében volt a legdrasztikusabb csökkenés: itt 90 százalék közeléből esett az ágykihasználás 30 százalékra.

Ezek az adatok is azt mutatják, hogy brutális gyorsasággal zajlott a kórházi ágyak kiürítése és februárhoz képest átlagosan 24 466-tal, márciushoz képest 16 329-cel kevesebb ágyon ápoltak beteget áprilisban.

Ha azt vesszük, hogy az EMMI kérdésemre megküldött adatai szerint lépcsőzetesen 32 917 ágy került kialakításra koronavírusos betegek fogadására, akkor kijelenthetjük, hogy a most publikált adatok szerint ezek döntő részén korábban betegápolás folyt.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: