Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Semmilyen támogatást nem kap a 330 ezer hivatalosan regisztrált álláskereső 46%-a, vagyis közel a fele, de ennél többen vannak munka nélkül.

A számuk a félmillióhoz közelit – mondta Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, szombaton sajtótájékoztatón.

Ez annak az eredménye, hogy a kormány „szokásához híven trükközött, és bezengte, hogy itt 70%-os támogatás lesz”, aztán kiderült, hogy a 70% csak a kieső munkabérre jár.

„Meg kellett volna menteni a munkahelyeket! Oda kellett volna átcsoportosítani a pénzt, ahogy azt a Magyar Szocialista Párt is javasolta” – mondta Komjáthi.

Az MSZP a szakmai és szakszervezetekkel egyeztetett javaslatában már két hónapja 80%-os bértámogatást javasolt a teljes munkabérre, ahogy azt Szlovákiában, Romániában és Csehországban tették.

„És nem kellett ehhez túl sok szakmázás. A józan paraszti ész is azt mondja: hogyha nincsen meló, nincsen pénz, s ha nincsen pénz, akkor gajra mész” – mondta.

Hangsúlyozta: a számok mögött bajba jutott családok, emberi sorsok, „ki nem fizetett sárga csekkek tömegei” vannak.

Az alelnök elmondta: Orbán pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy egyetlen hónap alatt 70 ezer ember vesztette el a munkáját. Ezzel „gyakorlatilag beismerte, hogy félrekezelték” a válság munkahelyteremtésre vonatkozó részét.

Rámutatott: a 330 ezer regisztrált álláskereső „az idézőjelbe téve szerencsés emberek” közé tartozik, akik egyáltalán bejutottak a súlyosan túlterhelt munkaügyi kirendeltségekhez. S még így is, 46%-uk vagy nem jogosult a járadékra, vagy már kiesett a szociális hálóból. „És a kormány nem segít rajtuk” – mondta Komjáthi.

Elmondta: az MSZP egy másik március eleji javaslatát, hogy az álláskeresési járadék idejét tolják ki 9 hónapra, és minimum nettó 100 ezer forint legyen az összege, most megerősítette egy, a Pulzus Intézet által folytatott reprezentatív felmérés. Ebben az emberek négyötöde helyénvalónak tartott egy akár 12 hónap időtartamú álláskeresési járadékot is.

Ha már a munkahelyeket nem volt képes megvédeni a kormány, legalább mentse meg a munka nélkül maradtakat: ők kapják meg, ami nekik jár. Ők ugyanis aktív dolgozóként a bérük másfél százalékát a Nemzeti Foglalkoztatási Alapba fizették be, amely „ebben az évben 423 milliárd forint volt. 423 milliárd forintból meg lehetett volna menteni ezeket az embereket!” – jelentette ki.

Ezt a pénzt azonban – mutatott rá – most átcsoportosították az úgynevezett Gazdaságvédelmi Alapba, „amiből aztán bőszen osztogattak olyan projektekre, rendezvényekre, dolgokra, ami nem a magyar emberek megmentését és a mostani, azonnali segítséget szolgálják”.

Magát a másfél százalékos munkaerőpaci járulékot is „eltüntették”: beolvasztják az egységes szociálpolitikai járulékba, „hogy még csak a neve se maradjon meg”.

Komjáthi reményét fejezte ki, hogy Orbán „mesterterve” nem az, hogy „padlóra küldi” a magyar kis- és középvállalatokat, amiket aztán a „cimborák” a kormány gazdaságélénkítő tervének nagy részét kitevő államilag támogatott hitelekből felvásárolhatnak, s ehhez ráadásul olcsó munkaerőt is kapnak, hiszen a tömeges munkanélküliség a béreket is lenyomta.

Az MSZP határozott követelése, hogy több pénzt juttassanak az embereknek és az önkormányzatoknak, amelyek eddig is jelentős munkát végeztek az emberek megmentéséért – szögezte le.

„A Magyar Szocialista Párt az egyetlen baloldali parlamenti párt, amely a dolgozó emberek pártján áll” – hangsúlyozta. Ezért is indítottak petíciót, mely megtalálható a párt honlapján, az mszp.hu/emberekvedelmeben címen, melyben „konkrét, életszagú, józan paraszti ésszel felfogható, valós segítséget nyújtó javaslatok” vannak.

Komjáthi keményen kritizálta a kormányt, amiért a munkanélküliek ügyében is „eljátszottak a szokásos számmisztikát” és „összevissza hadováltak”. „Legalább azt eldönthetnék, melyik nap ki milyen számot hazudik!” – mondta


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: