Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Emlékszünk még, ugye? A házelnök több magyar híroldal, köztük a hvg.hu tudósítóját is kitiltotta a Parlamentből, amikor a sajtó munkatársai a 200 milliárd forint alaptőkével létrehozott MNB alapítványokról kérdezősködtek…

Több magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát is megsértette Kövér László az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) döntése szerint, amikor az Országgyűlés elnöke kitiltotta őket a magyar politika legfontosabb helyszínéről, a Parlamentből.

Az ügy egy 2016-os esethez kötődik, amikor a sajtó munkatársai egy akkori, MNB-s botrányról kérdezősködtek. Arról érdeklődtek a képviselőknél, mi a véleményük arról, hogy a jegybank alapítványain keresztül, de a közvélemény tájékoztatása nélkül osztottak szét közpénzmilliárdokat.

Kövér akkor az Index, a 24.hu és a Népszabadság munkatársain kívül a hvg.hu tudósítóját, Fekete Norbertet is kitiltotta a Parlamentből, a hivatalos indoklás szerint azért, mert az újságírók olyan helyen forgattak (a Déli Társalgóban és a Kupolateremben), ahol a házelnök szerint erre nem volt lehetőségük. A tevékenységüket (mármint a kérdezősködést) pedig a felszólítás ellenére sem hagyták abba.

Kövér László akkori rendelkezésében határozatlan időre tiltotta ki az újságírókat a Parlamentből.

 

 

Az üggyel – hazai jogorvoslati lehetőség híján – a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kezdett foglalkozni, amely a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult a hat kitiltott történetével. A társaság azt kérte az EJEB-től, hogy mondja ki: a sajtószabadságot és a tisztességes eljáráshoz való jogot sértette a házelnök döntése.

„A kutatásaink is azt mutatják, hogy a hatalom változatos eszközökkel korlátozza az újságírók munkáját, ezzel pedig a saját számonkérhetőségét akadályozza. Ezért örülünk annak, hogy az általunk képviselt hat újságíró számára kedvező ítélet született, ami után rendszerszintű változásoknak kell történniük. Vissza kell állítani azt a korábbi gyakorlatot, ami engedte a forgatást a parlamenti folyosókon, az újságírók önkényes kitiltásának pedig véget kell vetni. Ezt figyelemmel fogjuk kísérni” – mondta Dojcsák Dalma, a TASZ jogásza.

Az Index cikkében emlékeztet rá, hogy országgyűlési sajtótudósítás sajátos rendjét az mutatja a legjobban, hogy annak szabályait maga Kövér alkotta, ő bírálta el, hogy azokat valaki megszegte-e, és ugyanő döntött a szankcióról is.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága egyébként már 2017 februárjában kimondta, hogy újságírókat csak abban az esetben lehet kitiltani egy ország parlamentjéből, ha a közbiztonságot vagy képviselőket, esetleg magukat a médiamunkásokat fenyegető veszélyhelyzet áll fenn. Egyébként nem.

Forrás: HVG

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

„Kártyavárként omolhat össze a rendszer”, ha Karácsonyék mintapere győz a bíróságon

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, egy friss sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat a mai napon jogi lépéseket tesz a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatos, jogellenesnek...

Kést rántott egy idős nő Orbán Viktor születésnapján

Csak úgy áradt a keresztényi szeretet a szentmisén. A Gulyáságyú Média hírportál beszámolója szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) eljárást kezdeményezett egy idős nő ellen, aki...

Újabb adóemelést jelentett be a kormány – sokaknak fog fájni

A 2024-es esztendőre szóló adócsomagot benyújtotta a kormány - értesült a HVG. Ezt az új intézkedést sokan kormányzati megszorítócsomagként értékelhetik, mivel számos területen érinti a...