Orbán Viktor, miniszterelnök, 2020. március - Fotó: OV közösségi oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Júniusban véget érhet a rendkívüli jogrend, azonban a kormány az átmeneti szabályok között egy esetleges újabb járványhelyzetre erős felhatalmazást szavaztatna meg magának.

A kedd éjjel benyújtott előterjesztésben sok eddigi intézkedést fenntartanak, egy darabig még lehet az orvossal telefonon konzultálni, ahogy a lejáró személyi igazolvány vagy műszaki engedély is fél évig jó lesz.

Két héten belül dönthet az Országgyűlés a veszélyhelyzet megszüntetéséről – jelentette be még kedd délután Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára. Az ehhez szükséges törvénymódosító javaslatot (a felhatalmazási törvény visszavonását) a kormány kedden éjjel nyújtotta be a parlamentnek egy 247 oldalas salátatörvénnyel együtt, amelyben egyrészt fenntartják a veszélyhelyzet alatt hozott rendeletek hatályát, illetve új elemként, a katasztrófavédelmi törvény módosításával felhatalmazzák a kormányt, hogy egészségügyi válsághelyzetet hirdessen ki, és – a körülmények fennállása esetén – rendelettel kormányozhasson.

 

 

A törvényjavaslat alapján akkor hirdethet ki ilyet a kormány, ha nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet, az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyezetető körülmény következik be. Az országos tiszti főorvos kezdeményezésén múlik mind a bevezetése, mind a visszavonása. Egészségügyi válsághelyzet alatt kormányrendelettel lehet megtiltani személyes érintkezést, üzletek működését, intézménylátogatást, egyes területek elhagyását, de konkrétan kijárási korlátozást nem lehet előírni.

A kormány a szükséges és arányos mértékben gyakorolhatná jogait, de a járvány megelőzése, a következmények elhárítása érdekében felfüggeszthet törvényeket, és más rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Most ugyan nem korlátlan felhatalmazást kap a kormány, mert a rendeletet első körben legfeljebb fél évre lehet meghozni, de ha a járványhelyzet indokolja, a határidőt meghosszabbíthatja. Külön parlamenti felhatalmazás nem kell majd, a kormány az egészségüggyel foglalkozó bizottság előtt számol majd be a hosszabbításról. Orbán Balázs a keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, az egészségügyi válsághelyzet intézményével tudják kezelni az esetleges második hullámot, így nem lesz szükség újra rendkívüli jogrend kihirdetésére.

Csakhogy akkor még nem mondta el, hogy milyen széles felhatalmazást kap a kormány járványhelyzet esetére.

Válsághelyzetben maradnak a kórházparancsnokok, bár nem világos, mi lesz akkor, ha a veszélyhelyzet véget ér, egészségügyi válsághelyzet pedig – még – nincs. Orbán Balázs államtitkár kedden arról beszélt, ha a törvényjavaslatot elfogadják, a kórházparancsnoki rendszer határidő nélkül fennmarad.

Ők jelenleg nem csak a készletgazdálkodásért felelnek, de szerződéskötéseket is blokkolhatnak, vagyis lényegében orvosszakmai kérdésekbe is beleszólásuk van.

Hiába veszti hatályát az eredeti felhatalmazási törvény, az abban szereplő, a rémhírterjesztésre vonatkozó Btk.-módosítás megmarad (nem az átmeneti törvény miatt, hanem azért, mert kapásból átkerült a Btk.-ba), de Orbán azt állította, azt csak a különleges jogrend esetén lehet alkalmazni, így ha a különleges jogrend megszűnik, a tényállás ugyan megmarad, de annak alapján eljárást nem lehet indítani.

 

 

Kérdés, hogy az esetleges egészségügyi válsághelyzet minek minősül majd. A közérdekű adatigénylés teljesítési határideje – átmenetileg – 45-90 nap marad. A rendezvényeket sem engedi el a kormány, azok helyszínén tartózkodásról különös szabályokat alkothat.

A kormány fenntartaná a hatósági házi karantén elrendelésének lehetőségét (annak megszegése szabálysértés), a kötelező maszkviselés előírásának viszont nem találtuk nyomát a tervezetben.

Az egészségügyben bevezetett változások egy része is megmarad, a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig könnyebb lesz gyógyszert íratni,
és a közgyógyellátásban átmenetileg megmarad a távrendelés, ha a beteg állapota ezt lehetővé teszi.
Az idősotthonokban év végéig maradhat a látogatási tilalom, a dolgozóknál 24 órás műszak is elrendelhető.

A bankkártyás fizetésnél év végéig 15 ezer forintig nem kérnek PIN kódot, és a korábbiakhoz képest fontos változás, hogy a veszélyhelyzet vagy az azt követő 15 napon belül lejárt okmányok – ideértve a műszakit is – még 180 napig használhatók.

A parkolásért július 1-ig nem kell fizetni. A katásokra és egyes szektorokra vonatkozó adó- és járulékkedvezmények június végéig maradnak fenn, ahogy a lejárt gyest, gyedet és gyetet is fizetik addig, a hitelmoratórium év végéig tart. Addig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetni. A járvány alatt kialkudott rugalmas munkarend nem szűnik meg automatikusan.

Újra lehet majd népszavazást, időközi választást is tartani.

 

 

Tehát a pávatánc folytatódik, nyilván akkor fogja Cilike elrendelni a vészhelyzetet és ad majd tejhatalmat Orbánnak ismét, amikor beindulnak a tüntetések, aztán ha külföldről nagy lesz a nyomás akkor volt nincs járványhelyzet.

Orbán lényegében nem kér különleges felhatalmazást: Az országos tiszti főorvos kezdeményezésén múlik mind a bevezetése, mind a visszavonása. Így nem lesz szükség újra rendkívüli jogrend kihirdetésére. Kihirdetni tényleg nem kell majd, mert automatikus lesz. Gyanítom azt remélték, hogy a salátában nem találja meg senki. A következő nem fideszes parlament egyik első új törvénye kell legyen, hogy megszünteti a salátatörvénykezést.

Forrás: BalraMagyar / HVG

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: