Forrás: Magyar Nemzet, Fotó: Kovács Attila
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Párbeszéd írásbeli kérdésére adott mai válaszában Kásler Miklós minisztériuma a kórházakra és az orvosokra hárította a felelősséget a betegek tucatjainak életébe kerülő kórházi ágyfelszabadításokért.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány az átgondolatlan döntés után a végrehajtókat és nem a döntéshozókat hibáztatja.

“Minden olyan állítást a leghatározottabban visszautasítunk, hogy a kórházi ágyak előkészítésével kapcsolatos döntések betartása a betegek egészségét vagy életét veszélyeztette volna.

Elsődleges, hogy minden kórházi ápolásra szoruló beteg továbbra is megkapja a szükséges kezeléseket”

– írja Szabó Tímeának, a Párbeszéd frakcióvezetőjének Kásler helyett Rétvári Bence államtitkár.

Rétvári két nappal azután írta ezt a választ, hogy nyilvánosságra hoztuk az óbudai Terike történetét, akinek a férje azután halt meg, hogy műtét előtt hazaküldték a kórházból.

Számtalan más esetet is közzétett a sajtó, amelyekben stroke-os, daganatos vagy éppen pszichiátriai betegeket küldtek haza ellátatlanul.

Március közepén Kásler Miklós elrendelte, hogy a nem életmentő műtéteket el kell halasztani, majd néhány héttel később levélben utasította a kórházakat az ágyak 60%-ának felszabadítására.

Azt az intézményvezetőt, aki ellenállt az eszement és előkészítetlen döntésnek, Kásler nemes egyszerűséggel kirúgta, ellehetetlenítve ezzel azt, hogy az orvosszakmát és a betegek érdekeit szem előtt tartó orvosok Kásler utasításával ellentétes döntést hozzanak.

Hiába hivatkoznak Orbán Viktor, Kásler és mások külföldi példákra, az orvosszakma időben jelezte, hogy az ágyfelszabadításokat fokozatosan, a betegszám alakulásának figyelembevételével kellett volna végrehajtani.

Ezek után a gátlástalanság netovábbja, hogy nemhogy letagadják, hogy a kórházkiürítésnek lettek volna áldozatai, de még a felelősséget is elhárítják.

A Párbeszéd követeli Kásler Miklós azonnali menesztését, bocsánatkérést a tönkretett családoktól és a betegek biztonságos ellátását!

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: