Kásler - Fotó: zoom.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Sajtóhírek szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek tetszik, hogy Pintér Sándor katonás rendben irányítja a betegellátást. Ez akár Kásler Miklós miniszteri pályafutásának végét is jelentheti.

Pintér Sándor belügyminiszter találkozott a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökével az Index szerint, hogy a koronavírus tanulságait is figyelembe véve tájékozódjon az egészségügyi rendszer átalakításának lehetőségeiről. Ez a lap szerint jel arra, hogy Pintér ezen a területen (egyre) hátrébb szoríthatja az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) vezető Kásler Miklóst.

 

 

„Mi mindig is elvonatkoztattunk kormányzat politikai kommunikációnak egyes részeitől, amelyek nem voltak MOK-barátnak nevezhetők. Ezek azonban nem is voltak rendszeresek, mi nem is vettük fel a kesztyűt, hiszen határozottan politikamentesen dolgozunk” – mondta a Pintérrel folytatott beszélgetésről Kincses Gyula.

Hozzátette: „Rendszeresen elküldtük szakmai észrevételeinket az operatív törzsnek, ezekre válaszok is jöttek, esetenként meg is lettek fogadva.” Azt is hangsúlyozta Kincses, hogy Pintér megkeresése nem tárgyalás volt, inkább több, pragmatikus, négyszemközti megbeszélés egy olyan sorozatban, amelyben a belügyminiszter az egészségügy több képviselőjénél érdeklődött. Kincses elmondása szerint

Pintér a különböző szakértőkkel, szakmai csoportokkal tárgyalva azt vizsgálja, hogyan lehet egy olyan ellátórendszert kialakítani, amely egyszerre képes békeidőben hatékony minőségi ellátást nyújtani, és elég rugalmas ahhoz, hogy újabb járványhelyzet esetén megfelelően reagáljon”.

 

A belügyminiszter a saját elképzeléseiről ugyanakkor nem ejtett szót az Index szerint a beszélgetéseken, így arról sem volt szó, mi lehet a későbbiekben a kórházparancsnokok intézményével. Szóba került viszont a hálapénz ügye, és az is, hogy a MOK szerint hogyan lehet a fenti célokhoz átalakítani az ellátórendszert.

„Pintér érti, hogy a kettő összefügg. A hálapénz nem csak adómentes jövedelem, költségvetési deficit, hanem az egészségügyi rendszer átalakításának legnagyobb ellenérdekeltségét hordozza magában. A hálapénz olyan teher a magyar egészségügyben, amely szembemegy minden kormányzati szándékkal, minden észszerűsítő kezdeményezéssel” – magyarázta a MOK-elnök.

Kincses ugyanakkor hozzáfűzte, hogy az egészségügy megújítása nem lehetséges a tisztességes bérek megadása nélkül. A MOK elnöke szerint a hálapénz felszámolását is magába foglaló átalakításhoz egyéb, szervezeti transzparenciát biztosító megoldásra is szükség van.

Orbán a katonás rendet szereti… bár egy válság közepén nem szerencsés leváltani az egészségügy felelős vezetőjét, a háttérben már megkezdődött a Kásler Miklós vezette terület átszervezése, miután a miniszter gyakorlatilag alkalmatlannak bizonyult a feladat ellátására. A lap szerint az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök milyen menetrend szerint viszi majd véghez az átalakítást, egyelőre csak a belső köre számára lehet ismert. Többek azonban kétféle forgatókönyvet valószínűsítenek. Az egyik lehetőség az, hogy a ciklus feléhez érve Orbán egy átszervezés részeként egyszerűen eltávolítja az onkológus professzort a területről. A másik, hogy Kásler megőrizheti a posztját, a minisztériumát azonban kiüresítik.

 

A cikk emlékeztetett: az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) gyengülése az elmúlt két évben folyamatosan megfigyelhető volt: több fontos feladat is Pintér Sándor belügyminiszter és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) élén álló Palkovics László kezébe került.

A 444.hu forrásai szerint valószínűsíthető, hogy az Emmi a mostani formájában nem marad fenn, és (még többet) veszít majd a súlyából. Egyesek elképzelhetőnek tartják azt is, hogy új, önálló egészségügyi minisztérium jön létre, amely orvosszakmai kérdésekben dönthet majd, miközben az intézmények és a logisztika felügyelete más tárcához, tárcákhoz kerül.

A Kásler menesztéséről szóló pletykákat erősítheti, hogy a járvány elleni védekezéshez felállított operatív törzsben eleinte főleg rendészeti és egészségügyi vezetők kaptak helyet, a stábot pedig kezdettől a belügyminiszter vezeti, noha abba „az emberi erőforrások miniszterét is bevonták”.

 

 

Káslerrel azután még több probléma adódott. A 444 forrásai szerint előfordult, hogy a miniszter nem számolt be pontosan munkatársainak egy-egy egyeztetésen a járványról szóló kulcsinformációkról, illetve úgy tudni, Orbán és Kásler között a járvány kezdete óta nem volt négyszemközti találkozó. Az mindenki számára tapasztalható volt, hogy a minisztert március végén teljesen kivonták a kommunikációs frontvonalból, a törzs tájékoztatóin egyáltalán nem szerepelt már.

Mint köztudott a miniszterelnök ráadásul egyenruhásokkal szeret dolgozni, mert ők parancsokat hajtanak végre, és határidőre dolgoznak.

Forrás: HVG / 444

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: