Kórház - Fotó: Dr Tóth Bertalan FB oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hétfőn újraindult az egészségügy, azonban nem egyértelmű, hogy kit, mikor és mennyi idő alatt kellene tesztelni.

A Magyar Orvosi Kamara szerint megoldás lenne, ha minden beteget potenciális koronavírus-fertőzöttnek tekintenének, ehhez viszont megfelelő mennyiségű és minőségű védőfelszerelésre lenne szükségük.

Hétfőn újranyitottak az orvosi rendelők, a nem sürgős beavatkozásokat azonban csak úgy lehet elvégezni, ha előtte koronavírusra tesztelik a pácienst.

Számos rendelőintézetben és kórházban ugyanakkor nem tudják, mi az eljárás pontos menete.

Az ATV stábja több rendelőintézetben is érdeklődött, de nem lettünk okosabbak.

„Nem tudom sajnos, nem tudom. Ez annyira új most még. Ezt ugye tegnap hozták ki, úgyhogy nem tudom, hogy működik ez, vagy mi ennek a menete.”

„Hát ilyenről nem hallottunk. Az általában műtéteknél van. Mindenki ezt kérdezi. Nincs is annyi teszt – már idézőjelben mondom – az országban, ha mindenkinek így kéne bejönni.”

„El kell menni a háziorvoshoz.” -mondták a megkérdezettek.

Azonban a háziorvosoknál sem egyértelmű a helyzet. Komáromi Zoltán szerint az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy csak a május elsejei hosszú hétvégén tájékoztatták őket az újraindulásról. Ennyi idő pedig nem volt elegendő a felkészülésre. A másik bizonytalan tényező a tesztelés menete.

„Az a gyakorlat, hogy 72 órán belül megy ki a mentőszolgálat, tehát ez azt jelenti, hogy a kéréstől számított 3. napon végzik el a tesztet, és ennek a tesznek az eredményét én egy hét múlva kapom meg az ANTSZ-en keresztül. Teljesen egyértelmű, hogy ez a metodika nem használható a betegellátásban.” -részletezte a folyamat menetét és véleményét a háziorvos.

Komáromi szerint nagy felelősség hárul az orvosokra, mert ha megvárják a teszt eredményét, az eltelt idő alatt komoly egészségkárosodást szenvedhet el a beteg, ha viszont nem, a szükséges védőfelszerelések hiányában az orvos megfertőződhet.

Kárász Anikó, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára is hasonlóan látja a helyzetet.

Teljes a káosz, nevezetesen egymásnak teljesen ellentmondó utasításokat hírveréseket kapunk, hallunk – mondta, majd kifejtette: az egyik ellentétes információ a PCR tesztre vonatkozik, hogy ez most kell-e vagy nem kell nekünk. Még mindig érvényben van az az írás, hogy kell, a híradásokban pedig Kásler miniszter azt üzenete nekünk, hogy nem kell.

A Magyar Orvosi Kamara főtitkára szerint megoldás lehetne, ha minden beteget potenciális Covid fertőzöttnek tekintenének, ehhez viszont megfelelő minőségű és mennyiségű védőfelszerelésre lenne szükség. A Kamara szerint ezt a mai napig nem kapták meg a kormányhivataltól.

Időközben az Emberi Erőforrások Minisztériuma a HVG kérdésére közölte, hogy a tesztekhez szükséges mintavételekről a beavatkozást végző járóbeteg-rendelőknek, kórházaknak kell gondoskodniuk. Azzal kapcsolatban, hogy egy negatív teszt hány napig érvényes, a tárca azt írta: az orvos kompetenciája, hogy megismételteti-e a vizsgálatot.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: