Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egyre többen írják alá az MSZP kezdeményezését.

Nem először söpri le a fideszes többség az MSZP javaslatait a legkiszolgáltatottabbak védelmére.

A cikk végén ön is aláírhatja

Utoljára kedden szavazták le azokat a Népjóléti bizottság ülésén –, az MSZP azonban most társadalmi egyeztetéssel erősít.

Számos, nemzetközileg elfogadott, az MSZP által is javasolt alapvető egészségügyi és gazdasági intézkedésnek újra és újra ellenáll a kormány a járványhelyzet kapcsán, ezért most petíciót indít az MSZP – erről beszélt Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Tegnapelőtt a Népjóléti bizottságban az 5-pontos javaslatcsomagunkat leszavazták, ezért petíciót indítunk az interneten is, hogy az emberek támogassák, hogy tudjuk neki erőt adni”

– jelentette be Harangozó Tamás. Egyebek közt több tesztelést, megfelelő egészségügyi ellátást, a frontvonalban dolgozók fizetésemelését, a cégek és munkavállalók megmentését követeli az MSZP.

„Azokban a szektorokban, ahol állami korlátozás miatt nem tudnak a cégek dolgozni, például Csehországban a bérek 100%-át átvállalja az állam.

Ehhez képest Magyarország mit csinál?!” – tette fel a kérdést a képviselő, utalva a kormány intézkedéseinek elégtelen mivoltára.

„Kértük, hogy a cégek bérének 80%-át vegyék át, ne várják meg, míg tönkre mennek. Hol tartanánk, ha április elején – március végén „minden idők legnagyobb csomagjával”

– amire állítólag összesen csak 200 cég jelentkezett be egyáltalán, mert annyira használhatatlan volt –, azt csinálta volna, amit mi mondunk, és csak egy hónapon keresztül azt üzente volna a cégeknek, hogy nyugi, ne rúgjátok ki az embereket, mert a 80%-át fizetni fogjuk a béreknek.

Már most, május elején–közepén ezek a cégek újra indulhattak volna, és rengeteg ember tarthatta volna meg a munkáját”! – mutatott rá.

A szocialista politikus elmondta, pártja kérései közül eddig csak egy teljesült, az, hogy az egészségügyi dolgozók legalább egy egyszeri 500.000 forintos juttatást kapjanak, de ugyanezt kérték a szociális ellátásban dolgozóknak is, akik „Nem kaptak egy fillért sem!

Az ő munkájuk nem ér annyit, mint egy másik ápolóé, aki a kórházban dolgozik? Azt is kértük, hogy a nyugdíjasok is most kapjanak pénzt” – mondta Harangozó.

Hangsúlyozta, az MSZP továbbra is követeli, hogy az álláskeresési támogatás idejét 9 hónapra és legalább 100.000 forintra emeljék meg, hiszen másfél hónap már letelt az állami támogatás jelenlegi 3 hónapos időszakából azoknak, akik az állásukból kiestek.

„Ha csak szeptemberben lesz program, akkor közben egy hónapig az a család mit csinál?”

Harangozó Tamás az online petíció egyes további részleteiről is szólt, többek közt a korengedményes nyugdíj kérdéséről. „

A nyugdíj előtt állók találnak a legnehezebben munkát, vagy túlképzettek, vagy már nem tekintik őket alkalmasnak, ami sok esetben nem igaz. Nekik nagyon nehéz elhelyezkedni. Azt gondoljuk, hogy ők 40 év ledolgozott idő után megérdemlik, hogy egy-két évvel korábban elmehessenek korengedményes nyugdíjba”.

Végezetül a korlátozások oldásáról beszélt. „A kormány felelőssége, hogy ennek feltételeit biztosítsa, mi ezt ma nem látjuk.

Mi azt kértük, hogy mindenki alanyi jogon kapjon legalább egy maszkot, ami a minimális feltételét megadja annak, hogy be tudja tartani a szabályokat.

Azt mondtuk, hogy a 65 év felettiek kapjanak egy rendes védőcsomagot, de ez sem történik meg. Ha ellátná őket a kormány és megcsinálná a lazítást, akkor ezt tudnánk támogatni, de nem ezt látjuk, és nem lehet tudni, hogy most berobban-e ismét a járvány, de ha igen, ez a felelősség az övék”!

Az alábbi bejegyzésre kattintva ön is támogathatja a kezdeményezést.

https://mszp.hu/emberekvedelmeben


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: