Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A független parlamenti képviselő nem hagyja annyiban a dolgot.

Nemrég az ombudsmanhoz fordultam a kórházi ágyfelszabadítások és a krónikus betegek ellátásának ellehetetlenülése miatt.

Kozma Ákos mai válaszában azt írta, hogy vizsgálatot indított annak kapcsán, hogy érvényesül-e a jogállamiság követelménye, az érintettek élethez és emberi méltósághoz való joga, illetve a testi és lelki egészséghez való jog a kormány egészségügyet érintő intézkedéseiben.

Míg az ország az ünnepekre készült, a kormány április 7-én 8 napot adott a kórházaknak arra, hogy drasztikus mértékű ágyfelszabadítást hajtsanak végre.

Aki nem az elvárt ütemben ürítette ki az ágyakat, felmentették pozíciójából.

Súlyos beteg, magatehetetlen, kórházi ellátásra, kezelésre és rehabilitációra szoruló betegek tömegeit küldték haza anélkül, hogy előzetesen felmérték volna a felszabadítható ágykapacitásokat.

A döntés szakmai indokait és a számításokat a mai napig nem hozták nyilvánosságra.

2020 márciusában egy másik miniszteri utasítást is kaptak az egészségügyi szolgáltatók arra vonatkozóan, hogy március 16-tól csak sürgős esetben nyújthatnak egészségügyi ellátást.

A szűkszavú miniszteri utasítás alapján – részletes és minden szakmára kiterjedő protokoll hiányában – gyakorlatilag minden beavatkozást elhalasztottak, létfontosságú kezeléseket állítottak le és diagnosztikai vizsgálatokat nem végeztek el.

Ezzel leállt a járóbeteg-szakellátás és a fekvőbeteg-ellátás jelentős része is.

Fontos lépés most az ombudsmani vizsgálat megindítása, ugyanis még veszélyhelyzetben sem lehet elvenni az ellátáshoz való jogát azoknak, akiknek ez akár az életükbe is kerülhet.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: