Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

7,5 óráig tartott a Népjóléti bizottság ülése a koronavírus ügyében.


Kásler nem jelent meg, Müller Cecília egy napirendi pontot ült csak végig, sok ellentmondásos és nagyon kevés érdemi információt adott a kormány

– egy hét múlva újra várják az Operatív Törzset a bizottság következő ülésére.

Továbbra is totális káosz uralkodik az egészségügyben, ismét leszavazták a kormánypártiak az MSZP összes családvédelmi pontját, ráadásul a május 4-i héten újra össze kell hívni a bizottságot

– mondta Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a Népjóléti Bizottság elnöke kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Számháború volt: hol 50, hol 60%-át kell a kórházi ágyaknak kiüríteni, volt, amikor a miniszterelnök azt mondta, hogy tulajdonképpen azon nem is feküdtek már emberek és csak 2%-ot kellett érvényesíteni, volt, aki 14%-ot mondott.

Mi rákérdeztünk, és igazából egzakt, levezetett számokat nem kaptunk. Hány ágy van, miért kellett ilyen rapid módon kiüríteni azokat és miért kellett kirúgni az igazgatókat?

Erre semmit nem válaszoltak” – mondta el a képviselő a lesújtó helyzetről.

Elmondta, rákérdeztek a védőfelszerelések számára is. „Röpködtek a milliók. Azt mondták 83 millió van és további 60-ra van szerződése az államnak.

Eközben azt halljuk az egészségügyi-, a szociális- és a bentlakásos intézményekből, a háziorvosoktól, hogy nincs elegendő védőfelszerelés”

– mutatott rá a szocialista politikus, és hozzátette, nem derült ki, hogy miért nincs.

Kérdésre válaszolva Korózs Lajos elmondta, továbbra sem lehet tudni, mi lesz a kiürített ágyakkal.

„Elmondta a miniszterelnök már korábban a rádióban, hogy ő ezt igazából „hadgyakorlatnak” szánta. Csak az a baj, hogy a hadgyakorlat nagyon sok áldozatot követelt.

Tudomásunk van olyan önkéntes munkát végző ápolónőről, aki segített családoknak: 10 ellátottat vállalt be, akiket kórházból költöztettek haza, és abból 10 nap alatt 9 meghalt!

Azt persze nem tudni, miben, mert úgy látom, van egy olyan kormányzati koncepció, hogy manapság csak koronavírustól lehet meghalni.”

Elmondta, egy 41 éves tatabányai fiatalemberről, a helyi kórház dolgozójáról kiderült, hogy kórházi fertőzést kapott, ebbe halt bele, de kiírni csak az alapbetegségét írták ki az információs oldalra.

Müller Cecília, aki az ülésen fegyelmezett nemzetnek hívta az országot és megköszönte a magyarok kitartását a nehéz helyzetben, ígérte, lesz vizsgálat az ügyben, majd még a 2. napirendi pont előtt távozott a bizottsági ülésről.

„Meglehetősen ambivalens a viszonyulásom ehhez az egészhez, de teszem a dolgomat és újra oda fogom őket hívni a bizottság elé: tessék a parlamenti képviselőknek hitelt érdemlő válaszokat adni!” – követelte a bizottság elnöke.

Elmondta, a kormánypárti képviselők továbbra sem szavazták meg az MSZP családvédelmi intézkedéseit. „Leszavazták, hogy 80%-át az elbocsátottak munkabérének kifizessék, hogy a nyugdíjasok most kapjanak támogatást, és ne jövőre 53. hetit, leszavazták azt, hogy a szülők kaphassanak segítséget és azt is, hogy ne 3 hónapig járjon az álláskeresési támogatás, hanem 9 hónapig”.

Végezetül bejelentette, a május 4-ével kezdődő héten újra összehívja a bizottság ülését.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: