Orbán Viktor, miniszterelnök, 2020. március - Fotó: OV közösségi oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fog megalkotni a kormány, és fokozatosan újraindítható lesz az élet

– közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére is.

Az ezután kezdődő második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet Magyarországon – fejtette ki, hangsúlyozva:

ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket.

Rájuk vonatkozóan speciális szabályokat kell kigondolni jövő hét végéig, ezek kialakítása “gőzerővel” zajlik – tette hozzá a kormányfő.

A nagyvárosokra várható szabályokról közölte: összességében bevált a polgármestereknek adott többletszigorítási lehetőség, ezért most minden hétvégére rendelet ad ki a kormány, hogy ilyen jogokkal ruházza fel a településvezetőket.

Május 4. után azonban alapvetően általános szabályokkal kell operálni, de ha egy polgármesternek “speciális” a települése, alkothat majd saját szabályokat – mondta.

A kórházi ágyak felszabadítására rátérve Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormánynak meg kell teremtenie annak a lehetőségét, hogy egyetlen beteg életéről se kelljen lemondani.
“Ha nem akarunk bunkerszerűen bezárva élni életünk végéig, vagy addig, amíg a vakcinát fel nem fedezik, amelynek időpontja teljesen bizonytalan (…), akkor két lehetőség van”: sikerül jól újraindítani az életet és “lehetnek meglepetések” – fejtette ki, úgy folytatva: ha az élet újraindításakor a vírus elszabadul, akkor hirtelen kellene előállítani több tízezer kórházi ágyat és több ezer lélegeztetőgépet, ami lehetetlen.

Ezért a felelősségteljes magatartásnak azt tartja, ha kiépítik azt a kórházi kapacitást, amelyre a legrosszabb esetben szükség lehet.

A védekezés első szakaszának az értelme a vírus terjedésének a lassítása, hogy felkészítsék az egészségügyet egy korábban példátlan terhelésre.

Kijelentette: egyetlen magyar sincs egyedül, “nem mondunk le egyetlen beteg emberről sem, mindenkiért harcolni fogunk”.

BalraMagyar/MTI


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: