Illusztráció: Szél Bernadett - LMP
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Végigszámoltam a két kormányzati mítoszt, a “felesleges kórházi ágyak” mítoszát és a “csak 2 százaléknyi beteget kell kirakni” legendáját, és úgy hazugság az egész, ahogy van – közli Szél Bernadett.

A független parlamenti képviselő azt irja:

utánanéztem az adatoknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján, és még mielőtt a kormány nekiesne a “fölösleges” kórházi ágyaknak és még jobban megvágná az egészségügyet, mutatom, hogy mennyire nincsenek “fölösleges ágyak” a rendszerben.

A 2020 februári jelentés szerint az össz-fekvőbeteg ágyszám 67 543. Az ágykihasználás 78,6 százalékos, vagyis messze nagyobb, mint a kormány által említett 66 százalék.

Ráadásul ezen belül vannak az aktív és krónikus ágyak. Az aktív ágyak kihasználtsága 71,7, a krónikus ágyaké 85,5 százalék.

Konkrét kórházak szintjén ugyanez a helyzet – ezekről 2018. évi adatok vannak. A kórházkiürítések kapcsán négy kórház vagy intézet neve szerepelt sokat, mutatom ezeket.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ágykihasználtsága 88,8 százalékos volt, ebből a krónikus ágyak kihasználtsága 92,5 (!) százalékos. (Innen rúgtáki ki a kiváló és méltán szeretett igazgatót, mert nem dobta ki a betegeket elég gyorsan.)

✔️ A Szent Margit Kórház ugyanezen adatai: 83,5 és 93 százalék.

✔️A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház adatai: 79,4 és 86 százalék.

✔️A Bajcsy-Zsilinszky Kórházé 76,8 és 86,4 százalék.

Egyszerűen totális hazugság, amit a kormány mond. A 66 százalékos ágykihasználtság a valóságban 79 százalék, a botrányok által érintett krónikus ágyak ráadásul 85-90 százalék feletti kihasználtsággal működnek.

Mindeközben a kormány fűnyíróelvszerű módszert alkalmazott: minden kórházat ugyanolyan arányú kiürítésre kötelezett.

Ezeket a 85-90 százalékos telítettségű kórházi osztályokat kellett pár nap alatt a felére csökkenteni! Ebből adódtak a brutálisan embertelen esetek, amikor kórházigazgatók tagadták meg emberiességi okokból a miniszteri ukázt. Felmentést kaptak a nyakukba.

És akkor most nézzük a másik legendát, mely szerint a kórházaknak igazából csak 2 százaléknyi ágyat kellett “felszabadítaniuk”.

Hogy jött ki ez nekik? Hát úgy, hogy szerintük az ágyak 66 százalékos kihasználtsággal működnek, vagyis eleve 34 százalékuk üres (már tudjuk, hogy ez a 66 valójában minimum 79) és ehhez jön az elhalasztott műtétek miatti 24 százalékos ágyfelszabadulás.

Amikor tehát miniszteri utasításba kapták a kórházak, hogy szabadítsák fel az ágyak 60 százalékát, 58 százalék szerintük már üres volt.

Több gond is van ezzel a levezetéssel. Emlékszünk, április 19-ig végül nem 60, hanem 50 százalékot kellett kiüríteni — úgy, hogy a miniszter szavai szerint ekkor már 58 százalék üres volt. Ha 58 százalék üres, akkor utasítás szerint mit is kell 50 százalékban kiüríteni?

És ha a miniszteri utasítás idején már 58 százalék üres volt, akkor miért csökkentették menetközben 60-ról 50-re az elvárt ágyszámcsökkentést?

A megfejtés nyilván az, hogy ez egy országos átlag, és intézményről intézményre változik az ágykihasználtság.

De átlagos százalék-értékekkel dobálózni minden szempontból rossz:

van például, ahol 90 százalék felett kihasználtság van, és természetesen etikátlan is, hiszen itt emberéletekről van szó, és ha csak egy ember élete is tragédiába torkollik egy ilyen rossz kormányzati döntés miatt, az teljességgel elfogadhatatlan

— és hozzáteszem nem csak egy ilyen ember van.

A tanulság az, hogy eszükbe ne jusson megszorítást csinálni az egészségügyben!

Nagyon is figyelünk, és ha nem kapunk egyértelmű információt, kinyomozzuk és összerakjuk az adatokat — számmisztika helyett a valóságot!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: