Orbán Viktor, miniszterelnök, 2020. március - Fotó: OV közösségi oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kőkemény kritikát mondott az MSZP Orbán fölött.

Ahogyan előre lehetett tudni, a miniszterelnök által bejelentett “Magyarország történetének legnagyobb, legátfogóbb, a gazdaság növekedését és élénkítését segítő akcióterve” kudarcba fulladt. – irja az MSZP.

Túlbonyolított folyamaton keresztül nyújtanak túlságosan kevés támogatást, amit csak nagyon kevesen tudnak igénybe venni.

Ennek következtében hetente tízezrek veszítik el az állásukat, a spórolásra vonatkozó kormányzati intézkedések nem segítenek azoknak a tömegeknek, akik jövedelem nélkül várják a holnapot.
Minden egyes elvesztegetett nap, minden egyes elvesztett munkahely a miniszterelnök felelősségét terheli, a munka nélkül maradt honfitársaink sorsa Orbán Viktor lelkén szárad.

A meglévő munkahelyeket meg kell védeni, azoknak a tömegeknek a megélhetését pedig biztosítani kell, akiknek Orbán kudarcos válságkezelése miatt sajnos már megszűnt az állása, és nincs semmilyen jövedelme.

A Magyar Szocialista Párt a járvány okozta társadalmi és gazdasági válság csökkentése és az emberek védelme érdekében az alábbi intézkedéseket javasolja:
1. Meg kell akadályozni a munkavállalók és családjaik anyagi ellehetetlenülését! Meg kell hosszabbítani az álláskeresési járadék időtartamát 9 hónapra, és meg kell emelni az összegét úgy, hogy az minden esetben érje el a nettó 100.000 forintot.

A mostani helyzetben ezt azokra is ki kell terjeszteni, akik – akár pályakezdőként, akár külföldről hazatért dolgozóként, akár a bejelentés hiánya miatt – nem rendelkeztek az előírt biztosítási idővel, és azokra is, akik korábban kerültek az álláskeresők nyilvántartásába. Lehetővé kell tenni a 60 és 64 év közötti munkavállalók korengedményes nyugdíjba vonulását.

2. Javítani kell a munkavállalók és családjaik szociális helyzetét! Biztosítani kell, hogy a kiskorú gyerekek szülei közül legalább az egyikük a jövedelme megtartása mellett maradhasson otthon, amennyiben nem tudja másként megoldani a felügyeletet, vagy ha a vírussal küzdő hozzátartozójukról gondoskodnak.

Meg kell duplázni a családi pótlék mellett a GYES, a GYET és az anyasági támogatás összegét, mert az infláció leértékelte a juttatások értékét. Radikálisan meg kell emelni a minimálnyugdíjat, mert a kisnyugdíjasok sem maradhatnak védtelenek a válság idején. Háromhavi átlagos fogyasztásnak megfelelő összeget jóvá kell írni a lakossági gáz-, áram- és távhőszámlákon, mert az energiaárak tartós és jelentős csökkenése ezt bőven megengedi.

Lehetővé kell tenni a SZÉP-kártya alszámlái közötti átcsoportosításokat, mert wellnessre most nem kell költeni, de élelemre igen.

A végrehajtások felfüggesztését ki kell terjeszteni a letiltásokra is, hogy az ne veszélyeztesse az emberek létfenntartását. És be kell vezetni a hatósági árat az alapvető élelmiszerekre, a védőfelszerelésekre és a tisztítószerekre, hogy senki ne nyerészkedhessen mások szorult helyzetén.

3. Meg kell védeni a munkavállalók egészségét, és anyagilag is el kell ismerni a veszélyhelyzet idején nyújtott teljesítményüket!

Az egészségügyi szempontból kiemelten veszélyezettet munkát végző foglalkoztatottakat – egészségügyi és szociális dolgozókat, rendőröket, ügyfélkapcsolatot lebonyolító köz- és kormánytisztviselőket, postai alkalmazottakat – el kell látni megfelelő védőfelszereléssel, és az ügyfelekkel kapcsolatba kerülőknek erre az időre dupla alapbért kell biztosítani.

A szociális ágazatban foglalkoztatottak részére pedig meg kell adni ezen felül az egyszeri, 500.000 forintos juttatást.
4. A munkavállalók még megmaradt munkahelyének védelme érdekében azonnali elbocsátási moratóriumot kell hirdetni a közszférában és a nagy nyereséget elérő multinacionális vállalatoknál.
5. A KKV szektorban pedig szükséges, hogy az állami költségvetés vállalja át a bérek és járulékaik 80%-át, hiszen összességében olcsóbb a munkahelyeken tartani a munkavállalókat, mint elküldeni, kifizetni a végkielégítést, álláskeresési járadékot fizetni.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: