Forrás: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A TASZ szerint érthetetlen, hogy 1600 koronavírusos beteg miatt miért kell országszerte 36 ezer kórházi ágyat felszabadítani…

Elképzelhető, hogy perek sokasága fog indulni a magyar állam ellen. Az elmúlt napokban számos cikk foglalkozott azzal, hogy a kórházakból sorra küldik haza a betegeket, hogy meg tudjanak felelni a Kásler Miklós miniszter által kiadott utasításnak, miszerint az intézmények kötelesek legalább az ágykapacitásuk 60 százalékát felszabadítani a koronavírusos betegek részére.

A témával kapcsolatban Asbóth Márton szólalt meg az ATV Start című műsorában. A TASZ jogásza szerint mindenképpen sérül a hazaküldött betegek ellátáshoz való joga. Hozzátette: “a rendkívüli helyzetben indokolható az egészségügy átszervezése, de valamilyen ellátást mindenképpen nyújtani kell a betegek részére, akár más intézményben, akár otthon.”

Szerinte a vita nem is arról szól, hogy indokolhat-e egyes betegek hazaküldése, hanem hogy indokolható-e, hogy egyes betegeket teljesen a családjuk ápolására bízzák. “az államnak a kórházon kívül is gondoskodnia kell ezeknek a betegeknek az ellátásáról.” – mondta.

Asbóth Márton arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi adatok alapján hivatalosan 1652 koronavírusos beteg van Magyarországon, és közülük sem mindenki igényel kórházi ellátást. Éppen ezért nem értik, hogy miért szükséges 36 ezer ágy felszabadítása.

“Az nagyon pozitív dolog, hogy a kormány foglalkozik az egészségügy felkészítésével, számít arra, hogy itthon is bekövetkezik egy olyan robbanásszerű növekedés, ami hirtelen sok beteg kórházi ellátását fogja indokolttá tenni. De az, hogy 1500 vagy 1600 beteg mellett 36 ezer kórházi ágyat kell felszabadítani egyik napról a másikra, egyáltalán nem érthető”

A jogász elképzelhetőnek tartja, hogy később perek sokasága fog indulni a magyar állam ellen az elmaradt gyógyításért, szerinte ugyanis ami most zajlik, az súlyosan sérti a betegjogokat. Hozzátette: a TASZ-hoz is sorra érkeznek a panaszok a kialakult helyzet miatt. “ezt a problémát a kormány okozta, a kormánynak is kell helyrehoznia” – szögezte le a jogász.

Forrás: ATV


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: