Szél Bernadett - Fotó: EgerHírek
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A független parlamenti képvsielő kemény hangú közleményben közölte:

Felszólítom a magyar kormányt, hogy haladéktalanul hozzon létre otthonápolási intézkedési csomagot azoknak a családoknak, akik átmenetileg otthon kell, hogy gondoskodjanak hozzátartozójukról!

Holnapig kell a kórházaknak kiüríteniük az ágyak felét és a folyamat masszívan alkotmányellenes.

Még a fideszes Alaptörvény is garantálja az egészséghez és egészségügyi ellátáshoz való jogot, amit még a veszélyhelyzetre hivatkozva sem lehet felfüggeszteni.

Ehhez képest folyamatos ellátásra, rehabilitációra szoruló, krónikus beteg embereket küldenek haza a kórházakból, akiknek a kezelés megszakítása az életébe is kerülhet.

Az otthoni ápolásnak persze semmilyen feltétele nem adott: sem szakmai, sem személyi, sem tárgyi, sem anyagi. Pedig az ellátást a beteg embereknek az otthonukban is meg kell kapniuk, és ez a kormány, nem az önkormányzatok felelőssége!

Szakápolókat, védőfelszerelést, eszközöket, gyógyszereket és anyagi támogatást kell biztosítani a családoknak.

Nem úgy megy az ám, hogy hazaadjuk a családoknak a beteg, magatehetetlen embereket és nem adunk hozzá semmilyen segítséget.

A következő öt lépést várom a magyar kormánytól:

 1. Azonnal állítsa le az állandó kórházi ápolásra szoruló betegek hazaküldését, akiknél a kezelés megszakítása tartós egészségkárosodáshoz, állapotromláshoz, halálhoz vezethet!

2. kórházak járványhelyzetre való felkészítése csakis átlátható, nyilvánosságra hozott számítások, forgatókönyvek alapján történhessen! Hozza nyilvánosságra a kormány, hogy milyen adatok alapján jött ki a 60 százalék!

3. Teszteljék le a hazaküldött betegeket!

4. Azonnal készüljön egy otthonápolási intézkedési csomag, ami egyrészt jövedelempótlást biztosít a hozzátartozójukat átmenetileg otthon gondozóknak, védőfelszerelést a családoknak és szakápolókat a szükséges létszámban. Nem rakhatják ezt a terhet is az önkormányzatok és a túlterhelt háziorvosi szolgálatok nyakába! Az államnak kell állnia a költségeket és vállalnia a felelősséget ezért a súlyos lépésért.

5. Azonnal nyilatkozzon a kormány, hogy a kórházi ágyak kiürítése egy hosszabb távú terv része-e, és mi történik a járvány elmúltával: tartós ágycsökkentésre készül a kormány?


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: