Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Válság ide, vagy oda, csak azért is megemelték a fizetésüket.

A koronavírus okozta válság ellenére Magyarországon emelt fizetések érkeztek a honatyák számláira – írta meg az Mfor.

A portál emlékeztet, hogy 2018-ban a közszféra egyes ágazatának dolgozói után a képviselők saját fizetésük felzárkóztatását is időszerűnek látták.

Ezért egy egyszeri augusztusi emelést követően az országos bruttó átlagbér éves változásához rögzítették a fizetést.

Mivel tavaly jelentős mértékű emelkedés történt Magyarországon, a honatyák fizetése sem elhanyagolható mértékben nőtt.

Az Mfor hangsúlyozza, hogy azóta beütött a koronavírus-járvány, és néhány országban a vezetők saját juttatásaikat is megvágták a rendkívüli helyzetre való tekintettel. Magyarországon ezzel szemben április elején 11,4 százalékkal magasabb fizetést kaptak az állami vezetők.

Így a képviselői alapbér – mivel az átlag háromszorosa – 989 700 forintról 1 103 400 forintra emelkedett, vagyis már nincs olyan képviselő a parlamentben, akinek kevesebb szerepelne a bérlapján egymillió forintnál. Ebből – a családi adókedvezmények nélkül – 733 761 forintot vihetnek haza, ami 75 610 forinttal több nettót jelent.

Az emelés után a legmagasabb fizetés, melyet Kövér László házelnök kap meg

bruttó 2 979 180 forint, vagyis nettó 1 981 150. Ez egyik hónapról a másik 200 ezer forinttal több keresetet jelent. Vannak azonban még szerencsésebbek.

Az a képviselő, aki egyben a kormány tagja is, mindkét posztért felveszi a juttatást. Összesen így havi 3 308 600 forintért végzi a munkáját, ebből családi kedvezmények nélkül minimum 2 199 824 forintot vihet haza. A miniszterek közül Szijjártó Péter, Rogán Antal, Nagy István és Gulyás Gergely így havi 225 838 forinttal több pénzből gazdálkodhat már áprilisban.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: