Megosztom másokkal is:
  •  

Az önkormányzatok most hétvégére is jogosultságot kaptak arra, hogy saját jogkörben dönthessenek a közterület-használattal kapcsolatos kérdésekben a koronavírus-járvány miatt

– közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba emlékeztetett: a kormány szombattól meghosszabbítja a kijárási korlátozást.

Az önkormányzatok a múlt hétvégéhez hasonlóan szombaton és vasárnap is szigoríthatnak a korlátozáson, mert a módszer jól vizsgázott a húsvéti ünnepek alatt:

sikerült megakadályozni, hogy nagy tömegek kiránduljanak – mondta az államtitkár.

Kiemelte: a kormány célja, hogy ellaposítsa a járványgörbét, mert vakcina nélkül csak így lehet megakadályozni az egészségügyi rendszer túlterhelődését. Az eddigi korlátozó intézkedések beváltak, sikerült fékezni a járványt.

Dömötör Csaba az érettségivel kapcsolatban elmondta, hogy szinte csak írásbeli vizsgák lesznek, egy teremben tíz érettségiző tartózkodhat, betartva a másfél méteres távolságot.

Az írásbeli vizsgák több mint 80 ezer diákot érintenek, aki idén nem szeretne felvételizni, később érettségizhet – tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is: mivel a magyar gazdaság erős éveket tudhat maga mögött, a válság nem azt jelenti, hogy megszorító intézkedéseket kell hozni.

A kormány azon dolgozik, hogy minél nagyobb támogatást adhasson a bajba jutott ágazatoknak, és legalább annyi munkahelyet hozzon létre, mint amennyit a járvány tönkre tesz – hangsúlyozta.

Az ezt szolgáló gazdasági döntések között említette, hogy júliustól két százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó minden munkaadó számára, a lakásáfa öt százalékra csökken a rozsdaövezetben, és emelkedik a SZÉP-kártya keretösszege.

Forrás:MTI


Megosztom másokkal is:
  •