A kép illusztráció
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Olvasónk küldte a nyílt levelet, amit egy ismerőse tett közzé… Változtatás nélkül közöljük teljese terjedelmében a szívszorító, megdöbbentő és egyben dühítő sorokat az embertelenségről ami itt folyik…

Mindeközben… Nem tudom magamban tartani, bocsánat, hogy hosszú lett.

Van idős, otthon gondozott rokon a családban, az otthonápolást végzők között pedig szállnak a hírek. Kétségbeesett telefonok, emberek keresnek segítséget a hazaküldött szeretteik ápolásához.
Ma reggel egy fiatalember. Idős, magatehetetlen, pár hete elszenvedett agyvérzésből gyógyuló apját vitte haza a kórházból. 4 napi gyógyszerrel ellátva, szakorvosi javaslat nélkül, hevenyészett zárójelentéssel engedték el. Felnyögök a hírre… Aki ilyen beteget ápol, tudja mit jelent ez. Szakorvosi javaslat kell, anélkül még mosanában sem írhatja fel a háziorvos a gyógyszert. A szakorvosi javaslatnak utána kell járni, csak AZTÁN mehetsz vadászni a szükséges gyógyszereket a gyógyszertárakban, én tegnap voltam, telefonálgatás, mire odaérsz nincs katéter, nincs kötszer, a pelenka egyre inkább hiánycikk. Ennek a fiatalembernek négy napja van. Megkérdezi, mennyibe kerül az otthonápolás – több, mint a havi fizetése. Neki dolgozni kéne menni.

Ezt a bácsit halálra ítélték, tudja ezt mindenki, aki hallja a történetet. Hacsak a fia nem egy szervezőzseni, aki képes négy nap alatt elsajátítani az otthonápolás csínját-bínját, a beteg-bürokrácia bonyolult útjait, és azoknak változását a járványhelyzetben, akkor ennek a bácsinak szemernyi esélye sincs.

Az átlag ember ebből semmit nem lát. Örül, hogy nem kapta meg a koronavírust, és reménykedik, hogy ha megkapja is, neki legfeljebb lesz két-három rossz hete, és hogy csak nem ő lesz az a pár százalék.. Csakhogy vannak láthatatlan áldozatok, akik nem koronavírusban fognak meghalni, hanem az átgondolatlan, esztelen, kapkodó intézkedések sorában.

 

 

Én eddig az hittem, hogy MAJD EGYSZER, ha pechünk lesz, ha nagyon szerencsétlenül alakul minden, akkor MAJD kell választani, hogy ki kerüljön lélegeztetőgépre. Én most azt látom, hogy a válogatás elkezdődött. A legmagatehetetlenebbeket, a krónikus ápolásra vagy rehabilitációra szorulókat már magukra hagytuk.

Tudjátok kik fekszenek az OORI-ban? Én dolgoztam ott, tudom. Akiknek kéne egy esély, hogy újra járni tudjanak egy nagy baleset után. Vagy egy stroke után. Ilyenkor van egy időablak, amíg ez megvalósulhat, ez nem olyasmi, amit “majd bepótolunk 2 év múlva”.

Tudjátok kik fekszenek a krónikus belosztályokon? Azok az idősek, akiknek az ápolása otthon teljesen elképzelhetetlen. A közhiedelemmel ellentétben nem “bedugta az apukáját, mert nem volt kedve vele bajlódni”, hanem nem tudja ellátni őt, mert katéterezni, infundálni, pelenkázni kell, zavart állapotban gondoskodni róla… nem a gyöngyöző homlokát kell törölgetni vizes ruhával, kemény, gyakran fizikai erőt és szaktudást igénylő, embert próbáló munka ez, éjjel-nappal. Ha rosszul nyúlsz hozzá, eltörik valamije. Vagy kifekélyesedik a karja, lába. Abból már nehéz visszajönni, a decubitus makacs és csúnya dolog. Ha nem ismered fel, hogy milyen színű “szokott lenni” a vizelete, másnapra felmegy a láza. Gyorsan antibiotikum, vagy most még nem kell? Ki mondja meg? Nincs háziorvos, aki kijárjon! Az otthoni infundálás nem megoldott, magánúton alkalmanként 15 000 Forint, vagy 20, már nem emlékszem pontosan. Ha nem infundálod a beteget, néhány nap alatt kiszárad, ha nem tudod kortyonként itatni két liter folyadékkal. Ha zavart, kimászik az ágyból, leszedi a pelenkáját, összekeni magát és a lakást az ürülékével, adagolj Haloperidol cseppet. Nem erre van, de erre használjuk. Ne adagold túl, ez egy veszélyes gyógyszer.. Próbáld nem megölni a saját szüleidet mindeközben…

 

 

Kiüríteni válogatás nélkül a krónikus osztályokat, hogy MAJD HA szükség lesz rá, legyen hely… miközben a hivatalos információ 1500 fertőzöttről beszél… ez is a mészárlás egy fajtája. Lehet, hogy van valami titkos információ, amit eltitkolnak előlünk, ami szerint jövő hétre megtelnek ezek a kiürített osztályok covid-os betegekkel. Nem tudom, ki dönti el, hogy nekik több esély jár, mint a stroke-on átesetteknek és a magatehetetlen időseknek, de vegyük azt, hogy a pándémia megállítása fontosabb feladat, mint az ő életbentartásuk. Elfogadom, ha így kell gondolkodni, de nem lenne itt az ideje, hogy kommunikálják felénk, mire alapozzák ezt az intézkedéssorozatot? Megteltek az eddig kiürített osztályok? 36000 ágyra lesz szükség jövő hónaptól? Honnan tudjuk? Honnan látjuk? Vagy csak felkészülünk a legrosszabbra? Ezeknek az időseknek és betegeknek “a legrosszabb” most már nem az egyik lehetséges jövő a sok közül, hanem valóság.

Gondoljatok rájuk velem egy percre, gondoljatok a hozzátartozóikra, akik most éppen megpróbálják a lehetetlent, hogy megmentsék a szüleiket, és el fognak bukni. Legyünk velük gondolatban. – írta Cs. Krisztina

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: