A kép illusztráció
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezetének nyílt levelét változtatás nélkül közöljük:

A Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezete (MOK BTSZ) megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatóját azonnali hatállyal felmentette beosztásából dr. Kásler Miklós, az egészségügyért is felelős emberi erőforrások minisztere.

Dr. Cserháti Péter, aki a MOK BTSZ tagja, megkérdőjelezhetetlen szakmai érdemeket szerzett az OORI európai szinten is élenjáró intézménnyé fejlesztésében.

Továbbá az Egészséges Budapest Programot (EBP) vezető miniszteri biztosként a különféle érdekeket koncepcionálisan egységes tervvé összefogva kiválóan irányította Budapest és a központi régió egészségügyi ellátásának fejlesztését. Korábban szakmai ismereteit helyettes államtitkárként a második Orbán kormány is igényelte.

Érthetetlen számunkra dr. Cserháti Péter azonnali leváltása, mely a budapesti székhelyű, de országos hatáskörrel felruházott OORI kollektívájának erőteljes tiltakozását váltotta ki, és félő, hogy az intézmény működését is megzavarhatja.

A minisztérium közleménye a leváltás indokaként a COVID-19 járvány elleni felkészülés akadályozására alkalmas hiányosságokról tesz említést, melyet az intézet kollektívája következetesen cáfolt.

Felmerült az is, hogy pusztán azért történt dr. Cserháti Péter eltávolítása, mert szakmai szempontból védte a rehabilitáció alatt álló betegek érdekeit.

Járványügyi szempontból indokolt lehet minél több ágy felszabadítása, de az OORI betegeinek hazabocsájtása egy akár több hónapos rehabilitáció közben egyenlő lenne a tartós egészségkárosodásuk konzerválásával, így érthető, ha ezen orvosi etikai szempontból erősen megkérdőjelezhető döntés ellen dr. Cserháti Péter felemelte a szavát, melyben a MOK BTSZ maximálisan támogatja.

 Valamennyien tisztában vagyunk azzal, hogy a veszélyhelyzet rendkívüli intézkedéseket igényel, azonban visszautasítjuk azt a dr. Cserháti Pétert illetően közzétett véleményt, hogy a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyeztette volna.

Dr. Cserháti Péter egész életében, szakmai munkásságában a betegek biztonságáért és életükért folytatott küzdelem részese volt és remélhetőleg lesz is.

Ha és amennyiben egy felsőbb döntéssel bármi okból nem értett egyet, megérdemelte volna, hogy kifejthesse szakmai álláspontját, meghallgattassék javaslata, és még ha a döntéshozók nem is tudnak véleményével azonosulni, ne nyilvánosan – mintegy statáriálisan – kerüljön egzisztenciális megsemmisítésre.

Őszintén sajnáljuk, hogy dr. Cserháti Péter felmentése nem az eddigi munkáját, szakmai felkészültségét és orvosi elhivatottságát méltatva történt, hanem a szakmai kamara tagjaiban is visszatetszést kiváltó módon jártak el vele szemben.

Ezzel együtt örömmel és megnyugvással vettük tudomásul, hogy dr. Cserháti Péter szakmai tapasztalatait más intézmények, így pl. a Semmelweis Egyetem a továbbiakban is igénylik.

Minthogy a leváltást indokló minisztériumi közlemény állításai ellen az OORI kollektívája kifejezett tiltakozását fejezte ki, azokat valótlanságként interpretálva, ráadásul dr. Cserháti Péter leváltása az adott feladatokra kiszabott határidő lejárta előtt történt, így a MOK BTSZ várja, hogy a fenntartó elfogadható és tételes magyarázatot adjon az intézmény kollektívája által megfogalmazott cáfolatra.

Felmerül ugyanis, hogy a közfelháborodást kiváltott intézkedés arányban áll-e az elérni kívánt céllal, kellően megalapozott tényekre alapul-e, és az intézkedés elérte-e a kívánt célt?

Amennyiben pedig a felmentés indokai valóban nem voltak megalapozottak, akkor kérjük, hogy ne csak az OORI betegeit, de annak leváltott főigazgatóját is rehabilitálják.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: