Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Domokos László, ÁSZ-elnök szerint a kórházi vezetők „egyértelmű felelősségük ellenére nem fektettek kellő hangsúlyt a gazdálkodásra”.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke levélben figyelmeztette a katonai kórházparancsnokokat a gazdálkodással kapcsolatos előírások fontosságára – írja a Népszava.

A lap szerint a levélben az olvasható, hogy a hivatal korábbi ellenőrzési tapasztalatai szerint a kórházi vezetők „egyértelmű felelősségük ellenére nem fektettek kellő hangsúlyt a gazdálkodásra”. Mint Domokos írta: a járványhelyzet átrendezte a prioritásokat, de a legfontosabb előírások betartásának követelménye nem értékelődhet le, sőt, sokkal inkább az erősítésük indokolt, amelyhez nagyban hozzájárulhat a kórházparancsnokok kinevezése.

 

 

Az ÁSZ-elnök szerint a jelenlegi helyzetben különösen a következők prioritása erősödött: a felesleges és indokolatlan ellátások minimalizálása, feladatok, kompetenciák és felelősségek felülvizsgálata, valamint az adminisztrációs információs kapcsolatok ésszerűsítése.”

A lap szerint leginkább a levél időzítése lepte meg az intézmények dolgozóit, miután például szerdára kellett végezniük az ágyak többségének kiürítésével, illetve saját forrásaikból kellett fedezetlen kötelezettségeket vállalniuk új intenzív osztályaik infrastruktúrájának kialakítására. Az indokolatlan ellátások minimalizálásának emlegetése azért is figyelemre méltó, mert az intézmények több hete már nem végeznek tervezett, illetve halasztható beavatkozásokat, azaz lényegében csak életmentéssel foglalkoznak.

Öööööö… most a kórházi költségeken vagy a nyugdíjkifizetéseken akarnak spórolni? Hogy Mindkettőn?

Hát, ennek a spórolásnak éppen most lenne itt az ideje? De kedves Domokos úr, Ön téved. Képzelje el mekkora spórolás van már most is. Hiszen kiürítettek 36.000 ágyat, ezeken nem fekszik beteg, a melót önként és lelkesen átvállalták a hozzátartozók. Nem kell eszköz, nem kell személyzet, nem kell gyógyszer. Gondoljon a háziorvosoktól elmaradó sok betegre, a sok elmaradó műtétre, a sok elmaradó kemo- és sugárkezelésre. Hát ennél jobbat Ön álmában se tudott volna elképzelni.

Lehet, még a vírusjárványból is a végén pozitív szaldóval jövünk ki. Emberéletekben persze nem, de dologi költségekben valószínűleg igen. Az emberi veszteségek pedig a nyugdíjkassza helyzetét fogják javítani. Ez nemzetgazdasági szempontból nagyon pozitív. Szóval Domokos úr ne aggódjon, nem lesz itt semmi baj! Együtt megoldjuk és minden rendben lesz! Ahogy az olaszok mondják: andrá tutto bene!

Forrás: HVG / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: