Cserháti Péter, az 00RI legváltott főigazgatója - Fotó: Magyar Evangélikus Egyház
Megosztom másokkal is:
  •  

Nyílt levélben állnak ki az Országos Rehabilitációs Intézet (OORI) dolgozói Cserháti Péter főigazgató mellett, akinek megbízatását húsvétkor vonta vissza Kásler Miklós miniszter azzal az indokkal, hogy az intézmény vezetője nem teljesítette a járványügyi vészhelyzetben a rá és intézményére kiszabott feladatokat.

a dolgozók Orbán Viktorhoz és Pintér Sándorhoz fordultak nyílt levelükkel, Cserháti védelmében a levélben azt írjak, minden utasításnak eleget tettek határidőre.

Íme a levél:
„Tisztelt Miniszterelnök Úr és Belügyminiszter Úr!

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozóiként mélységesen megrendülve fogadtuk Kásler Miklós húsvét vasárnapi döntését, mely szerint menesztik intézetünk főigazgatóját, Cserháti Pétert.

Jelen levelünkkel határozottan szeretnénk kifejezni, hogy a fenti döntést megalapozatlannak és teljes mértékben igazságtalannak tartjuk. A menesztés indoklásában leírt állításokat pedig a leghatározottabban visszautasítjuk.

Cserháti Péter vezetésével intézetünk a járvány magyarországi megjelenése óta heroikus küzdelmet folytatott. A járványügyi hatóságokkal folyamatos egyeztetésben és együttműködésben kerestük az egyensúlyt, hogyan folyhatna mozgásszervi rehabilitáció továbbra is Magyarországon és ugyanakkor hogyan segíthetnénk a COVID-19 vírussal megfertőződött betegek ellátását.

Intézetünk vezetése teljes átláthatóságot biztosított számunkra, folyamatosan tájékoztatott minket dolgozókat is az aktuális lépésekről, melyek az érkezett írásbeli utasítások és határozatok, valamint az arra adott reakcióink mentén egyértelműen végig követhetők. Az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ minisztérium által jóváhagyott ránk szabott utasításait rendre azonnal végrehajtottuk és az intézetben a kért változtatásokat a határidőre elvégeztünk.

Kásler Miklós miniszter úr legutolsó április 7-én kelt levelének, valamint az április 10-én elfogadott ütemtervnek megfelelően 233 ágyat szabadítunk fel 2020 április 15-re. A főépület kiürítése jelenleg is zajlik, az elmúlt egy hétben – munka, pihenő és ünnepnapokon is dolgozva – kialakításra kerültek a betegutak, zónák és a személyzet beosztása.Összegezve eddig is készen álltunk, és most is készen állunk, hogy a hozzánk érkező betegeket fogadjuk és megfelelő szinten ellássuk.

Azt is láttuk, hogy mind az Operatív Törzs, mind a Nemzeti Népegészségügyi Központ mindent megtesz, hogy a járványt Magyarországon kontroll alatt tartsa és az állampolgárokat megvédje.

Éppen ezért jelen levelünkkel Miniszterelnök Úrhoz, az Operatív Törzshöz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordulunk, és kérjük, hogy bírálják felül Kásler Miklós döntését, mert az igazságtalan, alaptalan és alapjaiban rendíti meg intézetünk biztonságos működését ezáltal véleményünk szerint veszélyezteti a magyarországi egészségügyi ellátás működését ebben a kritikus helyzetben.

Bízunk Önökben, szakértelmükben és emberségükben, hogy a fentebb felvázolt tények alapján kérésünket megfontolják és mindannyiunk számára a legjobb döntést hozzák.

Köszönettel,

az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozói közössége”

 

A dolgozók tapssal, énekléssel, kezükben „Cserháti Vissza!” táblákkal búcsúztatták főigazgatójukat, miután Kásler leváltotta. A főigazgató a dolgozók szerint a végsőkig védte az intézmény betegeit. Búcsúztatásakor az intézményvezető hangja többször elcsuklott a sírástól, miközben beszéfet tartott munkatársainak. A felé áradó szimpátia kapcsán azt mondta, fia és lánya válaszolt a hozzájuk áradó üzenetekre, mert neki nem volt ereje:

„Azt írtuk, hogy megtapasztaltuk a nagypénteket, de én még soha így nem éltem meg a feltámadást. Egy két órán belül, hogy az ember kijön vert kutyaként a minisztériumból és elkezdenek áradni az SMS-ek és az e-mailek és a telefonok, elképesztő, hát ha másért nem, legalább ezért érdemes élni…” – mondta Cserháti.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleményben közben azt írta, mély megdöbbenéssel fogadták a főigazgató leváltását.

„Egy emberként állunk Ön mögött, ahogy Ön tette a betegei ágyánál!” – írták.

Az OORI-t hétfőtől Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója vezeti, mint megbízott főigazgató.

Forrás: Blikk

 


Megosztom másokkal is:
  •  

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --